בעוד חודשים ספורים ייערכו הבחירות לראשות המועצה המקומית גדרה יצאנו לבדוק את הישגי ההנהלה הנוכחית אל מול ההבטחות ביציאה לדרך – פרק ו’. המחלקה המשפטית העמוסה
קיצור תולדות הקדנציה. חלק מאוד בולט בשיטת עבודה של חלק מהפוליטיקאים בישראל הוא התבססות על הזיכרון הקצר של הבוחר. כך אנו רואים קדנציה אחר קדנציה, השקעה ניכרת לעין בנראות היישוב ובתושב בשנה האחרונה לפני ההגעה לקלפי אל מול הזנחה, העלאת מיסים וזלזול בצרכי התושבים לאורך מרבית השנים בהם מצופים הנבחרים לשרת את בוחריהם. שיטת דג הזהב.
על מנת לצמצם את אפקט הזיכרון הקצר, דפדפנו בין דפי המהדורות המקומיות של השנים האחרונות כדי להיזכר בכמה מהנקודות שנכון לקחת בחשבון בדרך לקלפי. קיצור תולדות הקדנציה.
פרויקט בשמונה פרקים
- פרק א’ – ביטחון אישי
- פרק ב’ – תשתיות ואחזקת היישוב
- פרק ג’ – חינוך, צעירים, תרבות וספורט
- פרק ד’ – ניהול תקציבי ומיסים
- פרק ה’ – עסקים ותחבורה
- פרק ו’ – מחלקה משפטית עסוקה
- פרק ז’ – קורונה
- פרק ח’ – סדר העדיפות בגדרה
פרק ו’ – מחלקה משפטית עסוקה
אחת המחלקות העסוקות ביותר במועצה המקומית גדרה לאורך הקדנציה האחרונה היתה ללא ספק המחלקה המשפטית של הרשות
שוב ושוב הביאה המועצה המקומית, את טענותיה לבית המשפט תוך השקעה עצומה של תקציב בהוצאות משפט וייצוג המועצה מכספי משלם המיסים כולל עתירות יקרות לבית המשפט הגבוה לצדק.
במקרים רבים פסל בית המשפט את עמדת המועצה המקומית על הסף בשל טיעוניה המופרכים. בחלק מהמקרים נצטוותה המועצה לפצות את הנפגעים במליוני שקלים.
המועצה המקומית נגד ‘גדרה היום’
הליך משפטי מיותר במיוחד התנהל כנגד מערכת עיתוננו ‘גדרה היום’ כאשר הרשות המקומית הפעילה משרד חקירות ומשרד עורכי דין חיצוני כדי להביא את טיעוניה לבית המשפט, טיעונים אשר נפסלו על הסף על ידי בית המשפט ברמלה.
הליך משפטי בזבזני במיוחד התנהל מול מבקר המועצה ונציב תלונות התושבים, רן אורפני, אשר כנגדו ניהלה המועצה הליכים משפטיים אינטינסיביים לאורך הקדנציה כולל הבאת סוללת עורכי דין לשטוח את טיעוניה בפני מליאת המועצה המקומית. זאת במקום להקשיב לממצאי המבקר והשקיע את המשאבים המשפטיים והאחרים כדי להסדיר את המנהל התקין במושבה.
סגירת המרכולים
הליך משפטי שקומם על המועצה תושבים רבים היה המהלך לסגירת מרכולי שכונת גולדה מאיר בשבתות. המועצה בחרה לקבל את בקשותיהם של כתריסר מתושבי השכונה ולקדם סגירת המרכולים בשבת תוך שהיא מתעלמת מרצונם של מרבית תושבי השכונה, מפעילה את כל כוחה המשפטי בנושא ותובעת את בעלי המקום.
בסופו של הליך, למרות ההתרעמות הרבתית של מאות מתושבי היישוב, נסגרו המרכולים בשבתות בעוד בתי עסק אחרים ממשיכים לעבוד בשטחה של גדרה במהלך השבת ללא כל מפריע תחת אותו חוק עזר מקומי.
קירשנר נסגר
הליך משפטי נוסף שעורר את זעמם של תושבי גדרה הוא ההליך המשפטי שניהלה המועצה המקומית נגד החקלאי משה קירשנר בדרישה לסגור את פעילות מכירת התוצרת שניהל בחצר המשק שלו במבנה שנועד במקור עבור פעילות חקלאית ולא פעילות מסחרית.
המועצה סרבה שוב ושוב לדון בבקשתו של החקלאי לשינוי ייעוד המבנה ולקחה את המשק לבית המשפט כדי שזה, לאור אי שינוי הייעוד, יפסוק שעל המשק להפסיק את פעילות המכירה במבנה עד לאישור ייעוד המבנה כמבנה מסחרי.
הנזק במהלך התמוה של המועצה כנגד קירשנר היה כפול ומכופל:
- המועצה הפסידה הכנסות בהיקף של קרוב למיליון ש”ח בכל שנה מהפסקת תשלומי הארנונה של המשק, הכנסה נטו שבגינה אין כל הוצאה.
- ההליך המשפטי הממושך עלה למשלם המיסים כסף רב.
- התושבים נפגעו פעם נוספת כאשר הם נאלצים לקנות את הירקות והפירות שהתרגלו לרכוש במשק במחיר שחתך את עלויות התיווך, ברשתות השיווק באזור במחיר יקר יותר.
פרשיית אבו עסא – “יש לדחות את העתירה על הסף”
מרחק של עשרות מטרים בודדים בקו אוירי ממשק קירשנר דווקא יצאה מגדרה המועצה כדי לסייע בידי בעל עסק אחר, אבו עסא, בהתמודדות משפטית כנגד עמותת רגבים אשר ניהלה מאבק ממושך כנגד בית העסק שבסופו הוחלט שפועל ממבנים לא חוקיים.
הרבה לפני ששמו של האנס מחמולת אבו עסא הפך למור ביישוב, בכתב הגנה בן שבעה עמודים מתגוננת המועצה המקומית כנגד הטענות שהפנתה נגדה עמותת רגבים ומגוננת על העסק של אבו עסא שפעל בשטחה, ‘משק בגבעה’ כנגד הטענות שפועל ללא רישוי עסקים נדרש על פי חוק.
בכתב ההגנה מעלה המועצה טענות שונות ומרובות לסיבות המצדיקות את אי פעולתה כנגד בית העסק, לטענתה אבו עסא “אינו מנהל כל עסק תיירותי בלתי חוקי במקרקעין נשוא ההליך”, זאת למרות שבשטח העסק נעשה לעיני כל לא רק פעילות חקלאית אלא פעילות תיירותית אינטנסיבית במסגרת חוות התותים ‘משק בגבעה’.
תעמולה אסורה
בשלהי הקדנציה הקודמת פסק בית המשפט כי ראש המועצה ניצל את כוחו לתעמולה אסורה תוך שימוש אסור במשאי הציבור לטובת הקמפיין האישי שלו שהסתיים בהצלחה בבחירותו בשלישית כראש המועצה.
בית המשפט קיבל את טענותיו של ראש האופוזיציה דאז סהר פינטו, על כך שעיתון לכאורה בשם ‘ידיעות גדרה’ שלא התפרסם לפני כן ולא התפרסם מאז, וכלל עשרות מתמונותיו של ראש המועצה לצד דברי שבח והלל על פעילותו, כל זאת במימון משאי הציבור, הוא תעמולה אסורה ואסר את חלוקתו.
שורפים כסף כדי לקבל את הפסיקה הברורה מאליה
פעם אחר פעם הושקעו משאבי הציבור דרך המחלקה המשפטית במאבקים משפטיים שהתוצאה שלהם ידועה מראש, רק כדי לטרטר ולהטריח את הצד השני בניסיון להתישו.
כך היה בשנת 2019 כאשר המועצה סרבה למנות נציגות לועדות המועצה השונות בהתאם לכללים ולהוראות החוק בנושא. רק לאחר שבית המשפט בלוד פסק בעניין נאותה המועצה בראשותו של גמליאל למנות את נציגי האופוזיציה לועדות השונות כנדרש.
המועצה גובה כספים עודפים
בשנת 2019 הפסידה המועצה בהליך משפטי שניהלה מול בית האבות נווה אורנים (אשכולות אורנים דהיום). בתביעה הייצוגית נפסק כי המועצה גבתה כסף עודף בגין פינוי פסולת עודפת ללא הסדרת הנושא וחויבה להחזיר את הסכומים שנגבו ביתר.
הוצאות משפטיות אדירות
בהתאמה להיקף המאבקים הרבים שמנהלת המועצה תקציב ההוצאות המשפטיות של המועצה גדל בהתמדה.
בשנת 2021 למשל עמדה ההוצאה, כך על פי הדוחות של המועצה עצמה, על פעילות המחלקה המשפטית על 1,498,000 ש”ח לעומת 971,000 ש”ח בלבד שתוכננו בסעיף זה בתחילת אותה השנה.
במהלך קדנציה שבה לא הצליחה הנהלת המועצה לאזן את חשבון העובר ושב היישובי, לא ברור עד היום מדוע בחרה המועצה להוציא סכומים כה גדולים על מאבקים משפטיים אבודים מראש ועל מאבקים משפטיים שאין קשר בין אינטרס ציבורי לבינם מאומה ושהנהנה היחיד מהם הוא המועמד לראשות המועצה גמליאל.
לסיכומים נוספים של הקדנציה האחרונה בדרך אל הקלפי, עיינו בפרקים הנוספים של ‘קיצור תולדות הקדנציה’ – פרויקט בשמונה פרקים
- פרק א’ – ביטחון אישי
- פרק ב’ – תשתיות ואחזקת היישוב
- פרק ג’ – חינוך, צעירים, תרבות וספורט
- פרק ד’ – ניהול תקציבי ומיסים
- פרק ה’ – עסקים ותחבורה
- פרק ו’ – מחלקה משפטית עסוקה
- פרק ז’ – קורונה
- פרק ח’ – סדר העדיפות בגדרה
