דף הבית > בחירות מקומיות 2023 > תקציר תולדות הקדנציה – פרק ב’, תשתיות המושבה
קיצור תולדות הקדנציה

תקציר תולדות הקדנציה – פרק ב’, תשתיות המושבה

פרק ב’ לפרויקט סיכום הקדנציה המקיף של ‘גדרה היום’ – הטיפול בתשתיות היישוב ואחזקתן

תשתיות גדרה. בעוד חודשים ספורים ייערכו הבחירות לראשות המועצה המקומית גדרה יצאנו לבדוק את הישגי ההנהלה הנוכחית אל מול ההבטחות ביציאה לדרך בתחום התשתיות.

חלק מאוד בולט בשיטת עבודה של חלק מהפוליטיקאים בישראל הוא התבססות על הזיכרון הקצר של הבוחר. כך אנו רואים קדנציה אחר קדנציה, השקעה ניכרת לעין בנראות היישוב ובתושב בשנה האחרונה לפני ההגעה לקלפי אל מול הזנחה, העלאת מיסים וזלזול בצרכי התושבים לאורך מרבית השנים בהם מצופים הנבחרים לשרת את בוחריהם.

על מנת לצמצם את אפקט הזיכרון הקצר, דפדפנו בין דפי המהדורות המקומיות של השנים האחרונות כדי להיזכר בכמה מהנקודות שנכון לקחת בחשבון בדרך לקלפי. קיצור תולדות הקדנציה.

פרויקט בשמונה פרקים:

  • פרק א’ – ביטחון אישי
  • פרק ב’ – תשתיות ואחזקת היישוב
  • פרק ג’ – חינוך, צעירים, תרבות וספורט
  • פרק ד’ – ניהול תקציבי ומיסים
  • פרק ה’ – עסקים ותחבורה
  • פרק ו’ – מחלקה משפטית עסוקה
  • פרק ז’ – מגיפת הקורונה
  • פרק ח’ – סדר העדיפות בגדרה

פרק ב’ – תשתיות ואחזקת היישוב

שכונת גולדה מאיר

המאפיין הבולט ביותר בגדרה במהלך הקדנציה האחרונה הוא כמובן האכלוס של שכונת גולדה מאיר במזרח המושבה.

למרות שהשכונה תוכננה על ידי קברניטי היישוב לאורך שנים ארוכות, סובלים תושבי השכונה לאורך שנים מיום הגיעם לשכונה מכשלי תכנון יסודיים ומשמעותיים אשר נראה שייקח זמן רב לתקנם.

– חוסר בחניות. מספר החניות הממוצע לבית אב בשכונת גולדה מאיר הוא 1.2 חניות לכל משפחה. מספר נמוך זה שאולי היה מתאים לשכונות מעוטות יכולת בעשורים קודמים, ברור שאינו מספיק לתושבי שכונת גולדה אשר גם לא יכולים להתבסס על תחבורה ציבורית ראויה לשמה.

מכאן שמצוקת החניה היא יומיומית ומתגברת בשכונה בה התושבים נאלצים לחנות הרחק מביתם במקומות שלא תמיד הוכשרו לחניה ובחלקם אינם בטיחותיים. חניית המבקרים במרכזים המסחריים בשכונה מתאפשרת רק על המדרכות באופן שצועק ‘תאונה בדרך’.

– כניסה ויציאה מהיישוב. למרות שהצורך בהסדרת כניסה נוספת נוכח אלפי התושבים הנוספים שנוספו לגדרה לאורך הקדנציה ברור מזה שנים ולמרות שראש המועצה בעצמו הבטיח לטפל בנושא כדי להסדיר את החיבור של השכונה לכביש 7, אין מחלף באופק. כלל התושבים נכנסים ויוצאים מהיישוב דרך הכניסות והיציאות הישנות ומבלי שבוצעה אפילו הרחבה לכביש 3933 (חפץ חיים).

הוספת כניסה נוספת ליישוב אינה כלולה גם לא בתכנית פינוי בינוי של שכונת יובל גד הכוללת הוספת מאות רבות של תושבים על ציר ויצמן.

חוסר בגני ילדים – הילדים המפתיעים

קשה להאמין אבל גם בשנת הלימודים תשפ”ג, בשנה השלישית לאחר כניסת התושבים הראשונים לשכונת גולדה מאיר, טרם נפתח גן ילדים ראשון עבור ילדי שכונת גולדה. בהתאם עשרות ילדים נותרו ללא רישום לגני ילדים עד לשלהי תקופת הרישום מאחר והגנים שהוצעו להם הם גנים מרוחקים מאוד ממקום מגוריהם. נראה שככל הקשור לתכנון התשתיות הציבוריות בשכונה, עצם קיומם של ילדים רבים בשכונה אשר יועדה מראש למשפחות צעירות, הפתיע מאוד את הנהלת היישוב המכהנת.

בסה”כ השלימה המועצה המקומית לא פחות מ-7 שנים ללא בניית ולו גן ילדים אחד בגדרה.

דרושים גנים גן הילדים בציונה צרפת

שכונה ללא גנים. הגן שהוקם ברחוב ציונה צרפת וצפוי להפתח בספטמבר 23

תשתיות גדרה – פיתוח השכונה

למרות הבטחות חוזרות ונשנות תחילת העבודות להשלמת הפיתוח של השכונה שאוכלסה ברובה עוד לפני שהוסדרו המדרכות, החניות, השילוט, הגינון ועוד התעכבה חודשים ארוכים. לאחר שהחלה העבודה חלו עיכובים נוספים אשר גרמו להתמשכות העבודות על פני חודשים ארוכים מאוד. עם זאת סביר להניח שהעבודות יושלמו במהלך השנה הקרובה במסגרת המאמץ הקוסמטי ליפות את גדרה לקראת הגעת התושבים לקלפי.

תשתית הסלולר

גם בתחום הקליטה הסלולרית נראה שלא נעשתה הערכות ראויה לקליטת אלפי תושבי השכונה שבחלקים נרחבים בה במספר רשתות סלולר פשוט אין קליטה.

תושבים רבים אשר נסמכים על קליטה סלולרית בלבד כפי שעושים רבים בימנו ולא רוצים תשתית קוית בדירת המגורים נקלעים חדשות לבקרים למצבים של חוסר קליטה ונתק תקשורת שמתאים לתקופות מתרחקות.

בניין המועצה

אין ספק שבניין המועצה ברחוב פינס היה זקוק נואשות לשיפוץ ורבים אף רואים בעין יפה את העיצוב החדש ששמר על קו אחיד עם שאר הבנייה במרחב הציבורי שנעשתה בשנים האחרונות בגדרה בהובלתו של אותו האדריכל האחראי גם על עיצוב שער הבילויים.

במסגרת השיפוץ אף נחנך, בצמוד ללשכת ראש המועצה החדשה, חדר ישיבות רחב ידיים ומכבד מאוד אשר מהווה אכסנייה ראויה לדיוני העומק המבוצעים בכינוסי מליאת המועצה.

עם זאת, התמונה, הנסתרת לרוב מעין הציבור, של הפאה הרביעית של הבניין שהותרה מוזנחת כשהייתה למרות שהשיפוץ הושלם בהשקעת עתק של למעלה מארבעה מיליון שקלים, מעידה טוב יותר מאלף מילים על תפיסת העולם של הנהלת המועצה – אין צורך לטפל במה שאפשר להסתיר. קוסמטיקה בלבד.

המחיר הגבוה של השיפוץ (קרוב ל-5 מיליוני שקלים) העלה ברב תושבים רבים מדוע פרויקט השיפוץ המרכזי במהלך הקדנציה מתמקד במשרדי העבודה של עובדי המועצה עצמם ולא במבנה ציבור ממנו נהנים גם התושבים עצמם.

בניין המועצה המקומיית מהאויר

מהחזית נראה מרשים. עבודת השיפוץ המרכזית במהלך הקדנציה – בניין המועצה המקומית גדרה ברחוב פינס

שער הבילויים

לאחר שנים של הבטחות ומספר מהלכים שכבר תוקצבו ואף הגיעו לכדי הדמיות ותכניות מפורטות, פרויקט שער הבילויים יצא לדרך בשנת הבחירות, 2023. עד למועד הבחירות נוכל לעבור בדרך אל הקלפי דרך שער שיקבל את פני הבאים לרחוב בילויים ההיסטורי, שער המעוצב באופן המכבד את היסטוריית המקום וישפר את המראה הקוסמטי של הכניסה לרחוב.

עוד קודם לכך העבירה המועצה את תחנת המוצא של הקוים הפנימיים בגדרה מהתחנה המרכזית הצמודה למתחם הפרויקט אל הכניסה הדרומית של היישוב (פז גדרה) במה שנראה צעד מכין לקראת צמצום שטח התחנה המרכזית לטובת השער. רק בחלוף יותר משנה התקינה המועצה מבנה לשירותים עבור רווחת הנהגים ונהגות האוטובוסים שהתלוננו רבות על המעבר החפוז ללא הכנת תשתית תואמת.

מסלולי אופניים – שיא חדש?

אחד הפרויקטים המביכים ביותר בקדנציה החולפת הוא ללא ספק מסלול האופניים היחיד עד כה בגדרה, המתחרה על תואר המסלול הקצר ביותר במדינה.

בעוד שמרבית ציר פינס שופץ בשנת הבחירות הקודמת, הרבה אחרי שעל שולחן המועצה כבר היתה תכנית סדורה להקמת מסלולי אופניים במושבה, לא נסלל בו ולו קטע אחד לרוכבים.

למרות זאת, במסגרת שיפוץ קטע הרחוב באזור בניין המועצה, שולב בתכנית מסלול אופניים הכולל 6 קטעים ונפרס לאורך של 30-35 מטרים כל אחד. אם לא יצא לכם לראות אף רוכב אופניים משתמש בשביל זה ייתכן שזה בשל קוצר המסלול שאותו עוברים הרוכבים בדקות בודדות.

קאנטרי?

האם אתם מכירים מועדון קאנטרי קלאב כלשהו שאין בו בריכה פתוחה וכרי דשא נרחבים? על פי הנהלת המועצה אתם צפויים להכיר לפחות מתקן אחד כזה אשר מכונה על ידי ההנהלה ‘קאנטרי גדרה’ ומוצג לציבור כהישג מרכזי של הנהלת המועצה.

עצם הצגת המתקן, אשר מרביתו ממומנת מכספי מיסי תושבי גדרה והכולל בריכה מקורה ומספר חדרי כושר ואימון, כקאנטרי קלאב נראית כתמצית הבעיה בתפיסת הנהלת המועצה הנוכחית את רף הציפיות הנמוך של תושבי המושבה.

שאלה מטרידה נוספת מתעוררת בקרב התושבים אשר שוקלים להרשם לאותו מועדון כושר שייפתח במקום ועדיין לא יודעים האם יש כוונה לפתוח את המקום לפעילות גם בשבתות וחגים, יומם הפנוי לפעילות שכזו לחלק ניכר מהתושבים.

פארק שמיר

אחת ההתקדמויות המעשיות בשטח במהלך הקדנציה האחרונה הוא ללא ספק עבודות התשתית להקמת השלב הראשון באזור התעסוקה והמסחר בדרום המושבה, פארק שמיר.

אך כאשר בודקים את הפרטים בהיסטוריית התפתחות האזור מגלים כי העבודות להקמת האזור מתעכבות שנים ארוכות ביחס ליכולת של היישוב להנות מאזור תעסוקה מניב ומקדם כבר לפני תקופה ארוכה. כ-25 שנים מאז אושרו תכניות האזור ובניית המתחמים הראשונים לא תושלם, גם לא במהלך הקדנציה הנוכחית, השלישית במספר של גמליאל בראשות המושבה.

עצם הצגת ההתקדמות לפיתוח האזור כהישג שאותו מנסה ההנהלה להבליט במקום להתנצל בפני התושבים על העיכוב הדרמטי בעבודות מדגיש את תפיסת ההנהלה את חוסר ההבנה של התושבים במה אפשר וצריך היה להיות בגדרה כבר לפני שנים.

העיכובים האדירים בפיתוח אזור המסחר והתעסוקה לא הפריעו לראש המועצה להתגאות לאורך השנה האחרונה בהתקדמות של בניית המקום כאשר הוא חובש קסדה ועולה על ההגה של כלי העבודה במקום.

המתחם הראשון בפארק שמיר צפוי להיות מרכז הקניות ביג גדרה, הצפוי להפתח בשנת 2024.

תשתיות גדרה – בית תרבות בית רחל

הפרת הבטחת בחירות מהדהדת נוספת בתחום התשתיות היא ההבטחה לפתיחת בית רחל כבית התרבות של המושבה.

על פי הפרסומים שליוו את החודשים והימים האחרונים לפני בחירות 2018 מצד ראש המועצה כבר היינו אמורים לחנוך את בית התרבות החדש בשנת 2020. בשטח – עזובה ושום התקדמות.

בביקור האחרון שלנו במקום נראה כי עיקר המבנה משמש את המועצה למחסן פחים בלבד, מתחם פרוץ המלא בלשלשת יונים ונראה מוזנח ביותר.

מחסן הפחים רחל

עדיין לא הפך לבית התרבות המובטח. בית רחל (מאי 2023)

שכונת הרצל בן גוריון – מגדלי גדרה

במילותיו מדגיש בכל הזדמנות גמליאל את החשיבות לשמירת הקו הכפרי ואופי המושבה. במעשיו – מקדם ציפוף ובנייה רוויה בצפיפות שעלולה לצבוע את שכונת גולדה הצפופה כשכונה מרווחת יחסית.

במהלך הקדנציה קידמה ההנהלה את התכניות לבניית שכונת בניה רוויה בכניסה לגדרה (הרצל/בן גוריון) ואף הגדילה את היקף הבניה בשכונה באופן דרמטי ביחס לתוכניות המקוריות של השכונה.

האם יישמר היקב ההיסטורי

אזור נוסף אשר תכניות הבניה מקודמות בו הוא המגרש בו ניצב היקב ההיסטורי של גדרה.

לאחר מאבק ציבורי נרחב של השכנים במקום יחד עם עו”ד פינטו, יו”ר תנועת גדרתים, הצטרף לכאורה למתנגדים לתכניות גם ראש המועצה גמליאל. הועדה המחוזית לא קיבלה את טענות התושבים ואישרה את הקמת המתחם בהתאם לתכניות העדכניות של היזמים.

גן דני

נקודת אור בתשתיות הפארקים לאורך הקדנציה היתה חניכתו של גן דני מולאו, הגן בכניסה הצפונית של המושבה הצמוד לשכונת שפירא.

לאחר שנים של מאבק ציבורי של תושבי השכונה ומאבק פוליטי בהובלת תנועת הגדרתים על שולחן המועצה אשר התעקשה להביא את דרישת התושבים לגן ציבורי להצבעה במליאת המועצה, פותח המקום ונחנך לרווחת תושבי וילדי השכונה ששנים הופלו לרעה בתשתיות הפארקים בקרבתם.


אחרי שבונים צריך לדעת גם לתחזק את תשתיות גדרה

פנינת השפלה מוזנחת

גם לאורך הקדנציה האחרונה המשיכו תושבים רבים להתקל ולהתלונן על בעיות רבות בתחום ניקיון פני היישוב.

הפניות למוקד 106 בחלקן הגדול נותרו ללא מענה עד לפניה ישירה לאחד מנבחרי הציבור. נראה שגם בקדנציה הזו יש מי מנבחרי הציבור שמא את השיטה לגייס תמיכה – להמנע מטיפול אמיתי במנגנון טיפול בבעיות השוטפות וטיפול אישי בשיח ישיר עם התושבים הנואשים לאחר שהבעיה מסלימה. האם גם בגדרה 2024 ינוהל היישוב כמושב קטן בשנות ה-70?

תשתית החשמל

שוב ושוב ושוב לאורך הקדנציה כשלה תשתית החשמל בגדרה, יותר מאשר בכל ישוב מתוקן אחר בשנים האחרונות.

נראה שדווקא בגדרה, בשונה מכל היישובים המקבילים לה, לא הצליחו הרשויות לתכנן את תשתית החשמל לגדול בקצב ובאיכות המספקת והראויה ליישוב מרכזי עם 32,000 תושבים. הגיע הזמן להתקדם בתחום זה.

בריכת גדרה

אחת הצלקות המכוערות יותר מבחינת חוסר התחזוקה של תשתיות המועצה היא ללא ספק בריכת גדרה בעמק הנשר.

הבריכה שהופעלה לאחרונה בקיץ 2021 נותרה מאז נטושה ומוזנחת. במקום מצטברים מי גשמים מידי חורף ומחוצה לו מצטברות הבטחות סרק המבטיחות לתושבי גדרה שעוד מעט ותיהיה להם בריכה ציבורית להשתכשך בה.

שלולית גדרה

סגורה ומוזנחת מזה שנתיים. בריכת גדרה צוברת מי גשמים

שביל  ערן גליל

בחורשה שסביב מרכז אופק הקימה המועצה לפני שנים את שביל ערן גליל, שביל אופני הרים המתפתל בין העצים בחורשה ומאפשר לילדים בעיקר לרכוב במרכז המושבה כאילו היו בלב היער.

למרות ששביל ערן גליל היה לאורך שנים שביל האופניים היחיד בגדרה לא השכילה המועצה לתחזק אותו ורכיבה בשביל התאפשרה רק לאחר שמתנדבים ניקו ותחזקו אותו.

בימים אלו חלק מהשביל נהרס לחלוטין כאשר במקום מבוצעות העבודות להקמת ‘אמפי גדרה’.

מגרש הכדרוגל

במהלך הקדנציה הקודמת חנכה המועצה בגאווה גדולה את מגרש הכדורגל המרכזי של גדרה בצפון המושבה.

בחלוף ארבע וחצי שנים בלבד נאלצה המועצה לתקצב 2.5 מיליון שקלים נוספים כדי להחליף את הדשא במקום לאחר שבשל אחזקה כושלת המגרש הוצף וונזק גדול נוצר למקום.

המגרש המוצף

עבודות ניקוז לא משהו. מגרש הכדורגל המוצף של גדרה

אחזקת גני השעשועים

על פי החוק נדרשת כל רשות מקומית לתחזק את גני השעשועים שבשטחה ובמיוחד לוודא את בטיחות המתקנים בהם משחקים ילדים רבים וללא אחזקה מתאימה עלולים להפוך למסוכנים.

למרות החוק הברור בנושא וחשיבות העניין לא תחזקה המועצה המקומית את הגנים על פי החוק וגנים רבים נותרו עם שילוט המורה כי ביקורת הבטיחות שבוצעה בהם אינה בתוקף.

גם הברזיות בגני השעשועים בגדרה אינן מהמצטיינות. מתקני שתיה רבים מקולקולים לאורך תקופה ארוכה ואינם מתוחזקים. בשנת 2021 ערכנו סקר מקיף בנושא כאן ב’גדרה היום’, סקר שהביא לתיקון חלק ניכר מהכשלים דאז בתוך ימים בלבד מהפרסום שלנו.

גן זינגר

ברחוב בן גפן הקימה המועצה גן זיכרון בשטח ציבורי פתוח לזכרו של ברוך זינגר, תושב גדרה שנהרג בפעולת טרור ברצועת עזה בתחילת שנות ה-2000.

למרות החשיבות הסימלית של הגן מעבר להיותו גן שעשועים לילדי שכונת גבעת העיריות, מתקני המשחק שבמקום שנשחקו עם השנים והפכו למסוכנים הוסרו ולאורך שנים לא הותקנו עדיין מתקנים חליפיים במקומם. זיכרון נשכח.

תשתית הביוב

תשתית הביוב בגדרה גם היא דורשת תיקון דחוף ולו בשל הסכנה הבטיחותית של רשת ניקוז שאינה עומדת בספיקת המים וגורמת לא רק להצפות אלא לפתיתחם של פתחי ביוב במרכז של ציר תנועה ראשי.

התיאור לעיל אינו רק תיאורטי או עתידי. בציר בגין בגדרה תשתית הביוב לאורך תקופה ארוכה מהווה סכנה בטיחות כאשר מספר רכבים נפגעו מפתח ביוב שחוזר ונפתח במקום. במקרים בהם רכבים מגיעים לפתח במרכז הכביש לפני שמספיקים לגדר את הנתיב, רכבים נפגעים ובמקרה אחד לפחות רכב התהפך במרכז הכביש בשל התקלה החמורה.

התהפכות בציר בגין

ניהול מושבה זה לא משחק. רכב פרטי שהתהפך בציר בגין בשל תקלה באחזקת פתחי הביוב במקום. (מרץ 2023)

תשתיות גדרה – בשטחים הפתוחים

בחלק הצפוני של שטח השיפוט של גדרה בוצעה לפני שנים עבודת פיתוח על מנת לאפשר את המקום כמקום פנאי ובילוי לתושבים.

לאורך השנים האחרונות מוזנח המקום באופן קשה וקבלני פסולת בניין רבים משתמשים בו כמתחם השלכת פסולת בניין שמצטברת בו ללא כל מענה מצד המועצה המקומית. שטח הפקר.

פסולת מחזור בניין

שנה אחר שנה. פסולת הבניין הנערמת בשטח השיפוט של המועצה ללא מענה

חידוש חוזה?

האם תושבי גדרה יחתמו על חוזה העסקה לחמש שנים נוספות עם הקבלן שאיחר שנים ארוכות במסירת כל הפרויקטים הקודמים שנשכר לתכנן ולבנות ועוד מתגאה על כך ומצפה למחיאות כף?

האם תושבי גדרה ידרשו ממנהלי היישוב להיות בעלי כישורי ניהול לתחזוקת המתקנים והתשתיות הציבוריות של כולנו?

 

הפרקים הנוספים:

  • פרק א’ – ביטחון אישי
  • פרק ב’ – תשתיות ואחזקת היישוב
  • פרק ג’ – חינוך, צעירים, תרבות וספורט
  • פרק ד’ – ניהול תקציבי ומיסים
  • פרק ה’ – עסקים ותחבורה
  • פרק ו’ – מחלקה משפטית עסוקה
  • פרק ז’ – מגיפת הקורונה
  • פרק ח’ – סדר העדיפות בגדרה

 

זכויות יוצרים
המספר האדום
100 אחוז דיוק

בדוק גם...

שבוע החינוך

שבוע חינוך יישובי יתקיים לראשונה בשבוע הבא בגדרה שבוע החינוך. המועצה המקומית גדרה תציין בשבוע …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

שינוי גודל גופנים