הסיבות לגירעון המקומי נחשפות. הוצאות המועצה ב 2023 גדולות בכ 40 מיליון ₪ מההכנסות
יוצאים מהבוץ. משרד הפנים מפרסם את הדו”ח המבוקר הרשמי לתקציב המועצה המקומית גדרה וקובע כי המועצה ניהלה שנת גירעון תקציבי שערורייתית כאשר הוצאות המועצה ב 20% ויותר גבוהות מסך כל הכנסותיה לשנת 2023.
הדוח פורס שורה של פערים בתפקוד הרשות. עוד עולה מהדוחות כי החוב המצטבר נכון לסוף הרבעון הראשון לשנת 2024 הגיע לסכום של כ-75 מיליון ש”ח.
היום התפרסם הדוח הכספי הרשמי של המועצה המקומית גדרה לשנת 2023. הדוח נכתב על ידי רואי חשבון חיצוניים שמונו על ידי משרד הפנים ממשרד ‘קלמנוביץ הרצל וחיים כהן’. על פי הדוח, הוצאות המועצה לשנת 2023 היו מעל ל-230 מיליון ש”ח וההכנסות היו כ-190 מיליון. כך, הגרעון השוטף של המועצה (חובות המועצה לספקים) לשנת 2023 עומד על כ-39.5 מיליון ש”ח.
גרעון זה מצטרף לחובות המועצה מהשנים הקודמות בסך של 22 מיליון ש”ח כך שסך הגרעון המצטבר עומד על כ-62 מיליון ש”ח בסוף שנת 2023.
הגרעון ברבעון הראשון של 2024 המשיך באותה מגמה, עם גרעון שוטף של 12 מיליון ש”ח נוספים, כך שסה”כ הגרעון המצטבר נכון לסוף הרבעון הראשון לשנת 2024, ערב חילופי ההנהלה, הגיע ל-75 מיליון ₪, גירעון שהינו נקודת ההתחלה של ההנהלה החדשה בראשותו של סהר פינטו הנדרשת לכסות את המינוס הגדול שירשה.
כ 10,000 ₪ מינוס לכל משפחה
כאשר מונים את מספר בתי האב בגדרה, הנמצא סביב ה 7,500 בתי אב, מדובר במינוס של כ 10,000 ₪ לכל בית אב, מינוס אשר נדרשת גדרה לשלם כדי לאזן את חשבון הבנק היישובי.
תכנית ההתייעלות של המועצה, אשר החלה זה מכבר מצמצמת את ההוצאות באופן חד כדי לכסות על הפערים הגדולים וכדי לצמצם באופן ניכר את הכבדת העול על משפחות המושבה ולהמנע מהעברת המינוס הענק במלואו לבתי האב המשלמים.
ליקויים חמורים בתפקוד המועצה
הדוח מצביע על ליקויים חמורים בתפקוד המועצה:
- המועצה לא פעלה בהתאם להנחיות בנוגע לתקציבי הפיתוח וכספי התב”רים (תקציבים בלתי רגילים).
- נכון לשנת 2023, הגירעון המצטבר עומד על 62 מיליון ש”ח, המהווה 31.8% מסך התקציב לשנת 2023.
- הרשות הקצתה מקרקעין ללא תמורה או בתמורה סמלית ללא האישורים הנדרשים.
- סך ההשקעות המיועדות לפיתוח נמוך מיתרת קרנות הפיתוח ועודפי התב”רים.
- משרד הפנים לא אישר את תקציב המועצה לשנת 2023 (בשל אי העברת דוחות רבעוניים למשרד הפנים, למועצה ולציבור).
- עלויות אירוע יום העצמאות היו גבוהות מהתקציב בכ-585 אלף ש”ח.
- סה”כ הייתה חריגה בסעיף החגיגות והאירועים מעל למיליון ש”ח.
- לא ניתנו שירותי מוקד הולמים: לא ניתנים שירותי מוקד באמצעות הוואטסאפ או לצ’ט עם נציג ולא מבצעים מדידה של זמן שירות לטפסים המקוונים.
- העדר הפרדת תפקידים נאותה במערכת השכר.
- לא הוכנה תכנית עבודה רב שנתית בנושא מערכות מידע ולא קיים נוהל אבטחת מידע כנדרש בתקנות.
- המועצה עשתה שימוש בכספים המיועדים לפיתוח לשימוש השוטף וזאת בניגוד להנחיות חוזר מנכ”ל משרד הפנים.
- המועצה אינה עורכת התאמת יתרות מול תאגיד המים.
מעל 20 אחוז גירעון שוטף
בדוח מצוין כי אחוז הגרעון השוטף מההכנסה בדוח עמד על 20.7% ואחוז הגרעון הנצבר מההכנסה עמד על 32.64%. על פי הנחיות משרד הפנים, מעל 10 אחוז מגירעון השוטף מההכנסה ומעל 15 אחוז גרעון נצבר מההכנסה מובילים בדרך כלל למינוי חשב מלווה, מהלך שכרוך בהעלאת ארנונה משמעותית ויש בו כדי לפגוע בשירותים הניתנים לתושבים והעלאות ארנונה.
בדוח גם צוין כי בשל הגרעון השוטף והמצטבר, המועצה מצויה בהליך של תכנית התייעלות מול האגף לביקורת במשרד הפנים.
יוצאים מהבוץ – תכנית הבראה מואצת
עם כניסתה של ההנהלה החדשה, בנתה המועצה המקומית גדרה תוכנית הבראה מקיפה אשר אושרה על ידי המשרד. התוכנית כוללת התייעלות כלכלית משמעותית בדמות ביטול תקנים מיותרים, החזרת נכסי המועצה שניתנו למקורבים ללא תמורה לשימושה של המועצה, הפסקת התקשרויות עם מקורבים ויועצים למיניהם, קידום אזור התעסוקה, ויציאה למכרזים משמעותיים בתחומי הניקיון, התחזוקה וההסעות – אשר יביאו הן לחיסכון כספי והן לשיפור השרות לתושב.
תוכנית זו היא שמנעה מינוי חשב מלווה, הביאה להפחתה בחצי בהעלאת הארנונה ומנעה פגיעה בשירות לתושב.
בביקורו האחרון של שר הפנים, משה ארבל, בגדרה הדגיש השר לחיוב את תכנית ההבראה אותה מקדמת ההנהלה הנוכחית במושבה ואמר כי נוכח המצב הכלכלי הקשה אותו ירשה הנהלת המועצה החדשה, העלאת הארנונה הייתה צעד בלתי נמנע.
הדוח המלא
הדוח המלא, עלה על פי חוק לאתר משרד הפנים וכן לאתר המועצה המקומית גדרה. מצורף לינק – ממש כאן.
“בלמנו המשך הבזבזנות ומנענו פגיעה בשירות”
סהר פינטו, ראש המועצה המקומית גדרה:
“הדוח של משרד הפנים משקף את המצב הכלכלי העגום אליו הגיעה מועצת גדרה. תכנית ההבראה שבנינו יחד עם המשרד בלמה את המשך הבזבזנות והעמקת הבור ונועדה להעביר את גדרה לצמיחה ולשגשוג שיאפשרו מתן שירותים ברמה גבוה לכל התושבים. בבניית התקציב הצלחנו להשיג את שלושת המטרות שקבענו: ראשית, לוודא שגדרה לא תקרוס כלכלית, שנית, הצלחנו להפחית בעליית הארנונה שנדרשה לכיסוי החובות ושלישית, מנענו פגיעה בשירותים לתושב. אני מודה להנהלת המועצה שנרתמה למען תהליכי ההבראה הכול כך נחוצים ובטוח כי ניהול יעיל, שקוף ומקצועי יביא את גדרה למקום טוב יותר”.