ארבעה חודשים לבחירות המקומיות בגדרה. חלק מהמתמודדים בונים על סיבוב שני. האם ייתכן סיבוב שני בגדרה? עובדות בלבד
ארבעה חודשים לבחירות המקומיות בגדרה אשר מתמקדות בשאלה האם תושבי גדרה שבעי רצון מתפקודו של ראש המועצה ב-15 השנים האחרונות ומוכנים להעניק לו קדנציה נוספת והזדמנות נוספת לעמוד בהבטחותיו.
ככל שמתקרב מועד הבחירות מתמודדים חדשים מנסים ל’רגל למים הקרים’ של הפוליטיקה המקומית.
מאחר ומתמודדים חדשים חסרי ניסיון במגרש המוניציפאלי המקומי, כפי שמעידה ההיסטוריה של מערכות הבחירות הקודמות בגדרה ובמרבית היישובים במדינה, לא מסוגלים לנצח מערכת בחירות בסיבוב ראשון, חלק מהמועמדים והמועמדות מנסים לשכנע את המתלבטים שסיבוב ראשון הוא רק סיבוב בו ייבחר מי יתמודד מול גמליאל בסיבוב השני.
המתמטיקה של בחירות מקומיות – עובדות בלבד
העובדות בכללי הבחירות לרשות המקומית מצביעות אחרת:
- הבחירה לרשות המקומית הינה בחירה בשני פתקים. פתק אחד לראש הרשות והשני למפלגה.
- הבחירה לרשות אינה תלויה כלל בתמיכה שמקבלת המפלגה בראשה עומד המועמד לראשות. לראייה – בירושלים נבחר בבחירות האחרונות משה ליאון ולמפלגתו – 0 מנדטים לעומת סיעת התעוררות שבראשה עמד עופר ברקוביץ’ ואשר זכתה ל-7 מקומות סביב שולחן מועצת העיר.
- כדי לזכות בראשות על המועמד להיות בעל אחוזי התמיכה הרבים ביותר ולא פחות מ-40% מהקולות.
האם ייתכן סיבוב שני?
מאחר וחלק מהמתמודדים בגדרה מתמודדים על קולות של אותו ציבור בוחרים, סביר שמספר המתמודדים הסופי יצטמצם לשניים או שלושה.
במצב של שני מועמדים בלבד לא ייתכן סיבוב שני. ומאחר וניכר בסקרים כי מרבית תושבי גדרה לא מוכנים לתת לגמליאל עוד קדנציה בראשות המושבה, ככל הנראה מי שייבחר הוא סהר פינטו.
במצב של בחירה בין 3 מועמדים, על מנת שיהיה סיבוב שלישי, צריכים להתקיים 2 תנאים יחד:
- יותר מחמישית מתומכי גמליאל בבחירות הקודמות יבחרו במועמד אחר ואחוזי התמיכה בסיבוב ראשון לראש המועצה ירדו מ 49% בבחירות קודמות לפחות מ40%.
- כל המעבירים תמיכתם מגמליאל למועמד אחר יעשו זאת למועמד שאינו סהר פינטו. סהר פינטו זכה כבר בבחירות הקודמות אותן החל כמועמד לא מוכר, אחרי תקופה של כשנה בלבד כחבר מועצה, בקרוב ל-40% תמיכה. כלומר תוספת תמיכה קטנה תעביר את פינטו את סף ה 40% והוא יזכה במצב שכזה בראשות כבר בסיבוב הראשון.
מה עדיף לגמליאל?
- בבחירות בין 2 מועמדים – זקוק גמליאל ל 51% מהקולות ומעלה כדי לזכות בקדנציה נוספת בראשות גדרה.
- בבחירות בין 3 מועמדים – זקוק גמליאל ל 40% בלבד מהקולות ולקוות שהרוב המבקש להחליפו יישאר בחלקו בבית ויתפצל בחלקו בין המועמדים האחרים.
כבר ניסו את זה בעבר
גם טובה יוסף, בבחירות 2013, וגם סהר רווח בבחירות 2018, ניהלו קמפיין אינטנסיבי לראשות המועצה כמועמד שלישי מול גמליאל ומועמד סיעת הגדרתים. בשני המקרים לא הצליח המועמד או המועמדת השלישית לזכות באחוזי תמיכה נרחבים באופן שיביאו את מערכת הבחירות בגדרה לסיבוב שלישי.
טובה יוסף הבינה באיחור את המפה הפוליטית בגדרה והביעה תמיכתה בבחירות 2018 בסהר פינטו אשר רץ ב 2018 לראשונה לראשות המושבה.
ב 2018, סהר רווח למרות היתו דמות מוכרת מאוד בגדרה, פעילות התנדבותית לאורך שנים במכבי גדרה, משפחה ענפה בגדרה, חבירה לכוחות פוליטיים מוכרים נוספים בגדרה, רץ בשם מפלגתי מבטיח ‘גדרה מתחדשת’, הצליח לגרוף קצת יותר מ11% תמיכה ולא הביא לסיבוב שני אלא לפיצול הקולות המבקשים שינוי בלבד.
לאחר הבחירות מונה סהר רווח לסגנו של גמליאל ועמד לימינו לאורך כל הקדנציה. כעת מתמודד רווח על מקום ברשימה של גמליאל לקדנציה הבאה.
2013,2018 – 2023?
בבחירות 2013, בתום קדנציה אחת בלבד בראשות המועצה, נהנה גמליאל מהנכונות של רבים מתושבי גדרה לאפשר לו עוד הזדמנות לעמוד בהבטחותיו הרבות שכן 5 שנים בראשות יישוב אינן מספיקות כדי להשלים מהלכים נרחבים של תשתיות ושינויים. בהתאמה זכה גמליאל במרבית הקולות וניצח עם מעל 54%. רק כ 46% מהבוחרים ב 2013 השכילו להבין כבר אז את שעתיד לבוא וביקשו להחליף את גמליאל בראש אחר ליישוב.
בהשוואה של תוצאות הבחירות 2018 לבחירות 2013 ניתן לראות בבירור שמועמד שלישי, גם כאשר מגיע עם מוכרות נרחבת ביישוב, רקורד של התנדבות בקהילה וחבירה לכוחות פוליטיים בגדרה, עדיין לא מצליח לשנות את התמונה לפיה עיקר תושבי גדרה בוחרים בין שתי חלופות מרכזיות.
בשנת 2013 היתה זו טובה יוסף, דמות מוכרת בגדרה הותיקה ואשת חינוך ותיקה שהתמודדה לראשות וזכתה בתמיכה של 5.1% בלבד מהקולות.
גם ב 2013 וגם ב 2018 המתמודדים המרכזיים קיבלו כ 40% מהקולות ומעלה ואילו המועמד או המועמדת השלישית קיבלו 11% ומטה.
בחירה של כל תושב
נוכח הסיכוי הקטן מאוד לסיבוב שני מתמקדת הבחירה בפני בעלי זכות הבחירה בגדרה בשאלה האם תושבי גדרה שבעי רצון מתפקודו של ראש המועצה ב-15 השנים האחרונות ומוכנים להעניק לו קדנציה נוספת והזדמנות נוספת לעמוד בהבטחותיו.
התשובה לשאלה – בסוף אוקטובר.
התוצאות הרשמיות לכל מערכות הבחירות באתר משרד הפנים – ממש כאן.

למה כותב ה”מאמר” לא מזדהה בשמו?
ונעבור לבדיקת עובדות קלה – כתיבה מגמתית ולא נאמנה למציאות.
בריצה של שני מועמדים פינטו מפסיד בוודאות. נסביר:
בחירות 2013 – אלון גייר עם 43%, יואל עם 54%.
בחירות 2018 – פינטו עם 39%, יואל 49.5%, רווח 11%.
כלומר, רווח מצליח לקחת 4% מקולות הגדרתים, 7% מיואל.
בלעדיו הניצחון של יואל היה משמעותי הרבה יותר – 57% ליואל לעומת 43% ליואל.
אם ישאירו לפינטו התמודדות אחד על אחד מול יואל – הוא שוב יפסיד כפי שקרה בפעמיים האחרונות.
הדרך היחידה היא למצוא מועמד נוסף שיצליח לקחת קולות מיואל.
רווח הצליח, אך במידה קטנה ולא מספקת. מישהו צריך לקחת לפחות 15% מהקולות שהצביעו ליואל כדי לנצח.
אפשרי? קשה מאד ללא ספק.
פינטו יכול? נוכחנו פעמיים שלא.
טליה לנקרי יכולה? אולי. כאן לפחות יש סיכוי.
בהצלחה לכל המתמודדים…