“ניצחנו מעצם היותנו כאן”. המשלחת העצמאית הראשונה של תיכון דרכא רות חוזרת מפולין בראש מורם
לראשונה הוציא תיכון דרכא רות בגדרה משלחת עצמאית בהובלת רכזת השכבה אילנה דהן וצוות המחנכים. 55 תלמידים עברו מסע מטלטל בין יערות לופוחובה למשרפות בירקנאו. אחד התלמידים סיכם בדמעות: ” לעמוד כאן אחרי כל הזוועות – זו ההוכחה שעם ישראל חי”.
השבוע חזרו לארץ 55 תלמידי כיתה י”ב מתיכון דרכא רות גדרה, לאחר שבוע אינטנסיבי ומטלטל בקור המקפיא של אירופה על אדמת פולין. עבור בית הספר, מדובר באירוע היסטורי: זוהי הפעם הראשונה שהתיכון מוציא משלחת עצמאית, מהלך שאפשר יצירת מסע מדויק ואישי המותאם לרוח התיכון ולמציאות המורכבת של ימינו.
משלחת עצמאית לראשונה בראשות רכזת השכה
בראש המשלחת עמדה אילנה דהן, רכזת שכבה י”ב ורכזת המתמטיקה בתיכון, שהובילה את המסע יחד עם צוות מחנכי שכבת י”ב המסור- ישראל, מור, מיה, איתן ורויטל, שהיה לצד התלמידים בכל רגעי המשבר והחיבור. אל הימים האחרונים והמשמעותיים של המסע הצטרף גם מנהל בית הספר, משה מור, שצעד עם המשלחת ברגעי השיא.
המסלול היה גדוש ומגוון, ונע בין החיים היהודיים שתססו בפולין לבין החורבן הגדול. התלמידים ביקרו בבתי הכנסת בטיקוצין ובאושוויינצ’ים, למדו על עולם הרוח בישיבת חכמי לובלין, וצעדו בבתי הקברות באוקופובה, קילצ’ה ובז’שצ’ה. מנגד, הם עמדו מול הזוועות במחנות ההשמדה טרבלינקה, מיידנק ואושוויץ-בירקנאו, ואף נחשפו למנגנון הרוע בביקור בבית מפקד המחנה ובמועדון קציני ה- SS.

על אדמה ספוגה בדם. חברי המשלחת באושוויץ בירקנאו
בצל המלחמה
אחת החוויות המפתיעות והמרגשות במסע התרחשה בזכות המדריך הראשי, גיל פארן. לאורך הדרך פגשו התלמידים אזרחים פולנים אוהבי יהודים, שהביעו את תמיכתם המוסרית בישראל. הפולנים שיתפו את התלמידים ברגשותיהם, ביקשו סליחה על אירועי העבר והדגישו את הקשר העמוק שהם חשים לעם היהודי – מפגשים שהותירו חותם עז על הצעירים מגדרה.
השנה, המסע לפולין קיבל משמעות שונה בצל מלחמת “חרבות ברזל” . רגע השיא נרשם בטקס הסיום המרגש בבירקנאו, על הרמפה היהודית. שם, במקום בו נחרצו גורלות, שרו התלמידים יחד את “תרקדי” של אושר כהן לזכר נרצחי ה-7 באוקטובר, וסיימו בשירת “התקווה” שהדהדה על פני המחנה.
“אתם נושאי הזיכרון”
מנהל בית הספר, משה מור, סיכם:
“אתם הדור הצעיר הופכים עכשיו לנושאי הלפיד של הזיכרון. המסר שלנו מכאן הוא מסר של תקווה ואחריות, ולוודא דרך עשייה אישית וחברתית שמעשים כאלה לא יחזרו לעולם.”
“מבחינתי ניצחנו, סיכם אחד התלמידים את החוויה”. עצם זה שזכינו לעמוד על אדמת פולין בראש מורם, אחרי כל הזוועות שהתרחשו גם שם בעבר וגם בארץ בהווה, ולהראות לכולם שעם ישראל חי – זה הניצחון האמיתי שלנו”.
המשלחת של תיכון דרכא רות חזרה לגדרה לא רק עם ידע היסטורי, אלא עם תחושת שליחות, זהות יהודית מחוזקת וגאווה לאומית עצומה.
“אתם נושאי הזיכרון” 55 התלמידים במהלך המסע

גדרה היום חדשות המושבה גדרה

