דף הבית > גדרה היום לפני > 100 שנים לבית לוינסון
100 שנים לטירת לוינסון

100 שנים לבית לוינסון

100 שנים לחניכת טירת לוינסון בגדרה. הסיפור שמאחורי הטירה החריגה בנוף

טירת לוינסון. ברחוב לוינסון שבלב גדרה, מרחק עשרות מטרים בלבד ממוזיאון גדרה שוכן מזה 100 שנים בית לוינסון. מבנה המשמש בשנים האחרונות את עמותת עלה מוריה.

הסיפור שמאחורי המבנה, שאין דומה לו בכל האזור, הוא סיפורם של בני הזוג לוינסון, דוד ואלישבע (איטה/אליזבטה), אשר עלו יחד עם משפחות נוספות בתחילת שנות ה-20 של המאה הקודמת לגדרה ורכשו במקום אדמות נרחבות.

הקבוצה מסיביר

בני הזוג היו חשוכי ילדים וזו הסיבה שאין המשך למשפחת לוינסון בגדרה.

חלק מהמשפחות שעלו יחד עם הלוינסונים לגדרה, אנשי הקבוצה ה’סיביריקאית’, משפחות נובומייסקי, לנגוצקי ומנדלברג עזבו ברבות הימים את המושבה.

לחלק מהמשפחות שעלו יחד איתם לגדרה, משפחות שרמן, קרסיקוב, צאצאים שגרים עד היום בגדרה.

סיפור משפחת שרמן, משפחתה של חנה שרמן, אחותה למחצה של איטה, מסופר בהרחבה בבלוג שפורסם באחרונה על ידי נועה שרמן-גולדפינגר, מנהלת מוזיאון גדרה לשעבר ובת למשפחת שרמן הותיקה במושבה.

על חלק מאותה הנחלה המקורית עומד היום גם בית משפחת כהנוב. אבי המשפחה, אליעזר כהנוב, אשר לאחר מות דוד לוינסון היה לאיטה כבן.

עם חניכת המבנה היתה עטופה הטירה בגן עשיר ומרשים במיוחד. הגן כלל בריכת דגי זהב, גן מרהיב, שבילים מרוצפים ומזרקה. מעט מאוד מכך נותר עד היום.

גלגולים רבים ומגוונים

בחלוף השנים שימש המבנה לשימושים שונים.

  • עד לסוף שנות ה-40 שימש את איטה לוינסון כביתה הפרטי.
  • במהלך מלחמת העצמאות, עוד טרם מותה של איטה, שימש המבנה כמרפאה עורפית לחיילי חזית הדרום בהתאמה לתפקוד מפקדת חזית הדרום, בפיקודו של יגאל אלון, מגדרה.
  • לאחר מותה הורתה להעביר אותו לשימוש כבית מרגוע לסופרי ולמורים והוא אכן שימש ככזה לאורך שנים מספר החל בשנת 1952.
  • בשנים האחרונות משמש המבנה, יחד עם בית ערן הצמוד, כמבנה העיקרי של העמותה הפועלת במקום ומטפלת בחוסים, בעלי צרכים מיוחדים.

טירת לוינסון בשנות ה-20

טירת לוינסון, ברקע גבעת העיריות, הרבה לפני שגדרה התרחבה דרומה. גדרה בשנות ה-20

מבנה לשימור

בשל האדריכלות הייחודית של המבנה הוכר הבית כמבנה לשימור ולפיכך חזיתו הייחודית מחויבת בשימור ללא יכולת של המשתמשים לעשות בה שינוי כלשהוא.

על חזית המבנה הוצב לפני כחצי שנה שלט מרגש המעיד כי במקום פעלה חוליה אנשי מודיעין, חוליה שממנה צמחה ברבות הימים יחידה 8200, אחת מהיחידות הגדולות והחשובות היום בצה”ל. ככל הנראה אנשי המודיעין פעלו יותר במצודת טיגארט בכניסה הצפונית לגדרה אך מאחר והמקום מוזנח ומרוחק בחרו להציב את שלט ההנצחה בבית לוינסון.

במהלך גלי הקורונה עלה המבנה לתודעה שוב ושוב כאשר במקום היו מספר התפרצויות קשות של קורונה. באחד המקרים אף גרמה המגיפה לפטירתה של אחת החוסות במקום ולהתגייסות של תושבי גדרה רבים ושל תלמידי המכינות ברחבי הארץ לסייע לעמותה הפועלת במקום.

זוכרים אל בני הזוג לוינסון

בני הזוג מונצחים בקרבת מקום כאשר הרחוב בו ניצב הבית נקרא על שמו של דוד לוינסון והגן הציבורי הצמוד למתחם, מה שהיה חלק מאותה הנחלה בעבר, נקרא על שם אשתו, גן איטה.

גם אליעזר כהנוב, בן הבית של המשפחה, מונצח בשמו של רחוב קטן בלב המושבה, הרחוב המגשר בין רחוב רמז לרחוב פינס בסמוך למבנה המועצה המקומית.

שכונת הפועלים בגדרה, נקראה במקור שכונת נוה דוד, על שמו של דוד לוינסון, אם כי מעטים משתמשים בשם המקורי הזה כיום.

גן איטה עבר כבר לפחות שיפוץ משמעותי אחד בהתגייסות של קהילת גדרה כפי שמעיד השילוט בכניסה למתחם אך כיום הוא שוב במצב עגום ולא מתוחזק.

גן איטה

הגן של אלישבע. גן איטה לזכרה של איטה לונסון מול מלון ליר

גן איטה מוזנח

הנצחה יכולה להראות טוב יותר. בגן איטה. ינואר 2022

 

 

זכויות יוצרים
המספר האדום
100 אחוז דיוק

בדוק גם...

עוד יותר טוב

עוד יותר טוב

עובדי המועצה המקומית לבשו את החולצות הלבנות ויצאו להתנדב ביום המעשים הטובים עוד יותר טוב …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

שינוי גודל גופנים