רפי בן חיים, מי ששימש קרוב ל-20 שנים כמנהל אגף החינוך המקומי, הוכר באחרונה כיקיר גדרה. נפגשנו עם בן חיים לשיחה על גדרה של אז וגדרה של היום
יקירי גדרה. פנינו לד”ר רפאל בן חיים יליד היישוב, שקיבל השבוע אות “יקיר גדרה”, וביקשנו לשמוע מעט על אותן שנים בהן הוביל את החינוך בגדרה ועל ההתמודדות עם אתגרים ומשימות חינוכיות שהשפעתן על החינוך היישובי תקפות גם היום. ניצלנו את ההזדמנות ותהינו לדעתו על עניינים יישוביים שעל סדר היום.
אתגרנו אותו בחיוך,
כבן היישוב אתה חש בשינויים בחינוך בגדרה מאז שפרשת?
ד”ר בן חיים חייך בנינוחות והשיב באופן מדוד:
כדי להשיב על שאלה זו, כדאי שאתייחס במספר היבטים לתחילת כהונתי בהשוואה לשנת פרישתי. נכנסתי לתפקידי בשנת 1996 כשגדרה מנתה פחות מ- 9000 תושבים ופרשתי כעבור 19 שנים בינואר 2015 כשאוכלוסיית גדרה מנתה 31.000 תושבים.
בגילום הדברים, בתחילת כהונתי פעלו ביישוב 9 גני ילדים, שני בתי ספר יסודיים, חטי”ב ממ”ד ותיכון אזורי במסגרת איגוד ערים לחינוך, שכלל את גדרה, גן יבנה, מזכרת בתיה ומעט מגדרות ומבאר טוביה. סה”כ תלמידי גדרה בכל מוסדות החינוך מנו אז 1300 תלמידים. כשפרשתי לאחר 19 שנות ניהול החינוך, מנתה גדרה קרוב ל-10.000 תלמידים בחינוך הרשמי בתחום הגילאים 3-18.
זו הייתה תקופת הזינוק המטאורי של גדרה. שכונות במזרח גדרה צצו כפטריות אחר הגשם ומספר התלמידים בני כל הגילאים עלה במאות מידי שנה. בטיפולי מול אגף בינוי במשרד החינוך נבנו 35 גני ילדים, 6 בתי ספר יסודיים, שני בתי ספר תיכוניים, והתיכון השלישי (רות) אושר במשרה”ח בטיפולי כשנתיים טרם פרישתי.
בתום כל שנת לימודים, הוספתי לתוכנית עוד שנה כך שתמיד עמדו בפניי חמש שנים – כך עד לפרישתי
מהם האתגרים החינוכיים שהעיסוק בהן משפיע לטובה על החינוך היום?
בן חיים: בחיים המקצועיים ובכלל, האדם ניצב בפני הדילמה לבחור בין הצורך לבין הרצון כאשר השילוב בין שניהם הוא האופטימאלי.
ראשית יצרתי דפוסי עבודה מיטביים למחלקה ואני מאמין שדפוסים אלה מנחים את ראשי החינוך גם היום. הכנתי תוכנית עבודה חמש שנתית שאותה הגשתי לראשי המועצה כל אחד בזמנו, ולמנהלי המח’ הרלוונטיות לחינוך, היינו – גזברות, המחלקה לשירותים חברתיים, השירות הפסיכולוגי ושפ”ע. בתום כל שנת לימודים, הוספתי לתוכנית עוד שנה כך שתמיד עמדו בפניי חמש שנים – כך עד לפרישתי.
התוכנית פירטה את הפעילות החינוכית המתוכננת שכללה דרישות תקציב, יעדי פיתוח ובינוי, ריהוט וציוד, מעבדות, מיחשוב, כיתות חכמות, לצד הכנסת תוכניות חינוכיות בראייה הוליסטית יישובית, הארכת יום הלימודים, שילוב פעילות בלתי פורמאלית במערכת, טיפול בתלמידינו היקרים בני התפוצה האתיופית, והכי חשוב – קביעת מדדי הצלחה בהשגת היעדים המתוכננים.
בנוסף, הכנתי כל שנה לקראת חופשת הקיץ תוכנית שיפוצים תואמת צרכים לכל מוסד חינוכי כולל גני הילדים, החל מהבורג ועד התורן, ופעלתי להשגת תקציב שיפוץ הן ממשרד החינוך והן בהכנת תב”ר שיפוצים מצד המועצה.
כדי לוודא בניית מוסדות חינוך מצד משרד החינוך, דאגתי במקביל ל”תוכנית חומש”, באמצעות חברות חיצוניות שכללה תחזית מספרי תלמידים המתבססת על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה + תחזית בינוי ואכלוס שמשכתי מהקבלים הבונים את שכונות גדרה. על בסיס תוכנית זו שהוכנה לדרישת משרה”ח נגזרו הקצאות הבינוי מידי שנה.
אט אט צמחה מחלקת החינוך. הקמנו מחלקת גני ילדים, מחלקת הסעות, קידום נוער ומערך הפיקוח על הביקור הסדיר. כמו כן הורחב השירות הפסיכולוגי שמנה בהיכנסי פסיכולוגית בהיקף של 0.75 משרה, וגויסה המחלקה לשירותים חברתיים לתמיכה בצורכים המשתנים של מערכת חינוך דינמית ומתרחבת שכללה אוכלוסיות הטרוגניות בני השתייכות סוציואקונומיות שונות.
תוכל להצביע על חידושים מיוחדים שיזמת בחינוך?
בן חיים: “בהחלט. כל בתיה”ס הועברו ל”ניהול עצמי”, ואזורי הרישום בכל שכבות בתי הספר נפתחו בצורה מבוקרת. הוקם מערך החינוך המיוחד שכלל גנים וכיתות לימוד בכל בתיה”ס לטובת תלמידים בעלי צרכים מיוחדים. גם היינו בין הראשונים בארץ שהנהיגו רישום בגנים באמצעות האינטרנט.
בנוסף, יזמתי את הכנסת רשת “דרכא” ללוות את ניהול בתי הספר התיכוניים וכולנו עדים למושכלות שבמהלך זה. עיצבתי מערכת חינוך שפועלת באינטגרציה מלאה בין כל תושביה ובראייה הוליסטית, וכולם נהנים ממשאבי היישוב במידה שווה. דפוסי עבודה אלה נראה שחלחלו למערכת. מהתרשמות אישית, גם היום בתי הספר מעודדים השתתפות תלמידיהם בתחרויות ארציות במדעים, בסיפורת, בספורט, ברובוטיקה, ב”תורת הנאום” ועוד, וזוכים בפרסי הצטיינות. לרוב תלמידינו “מתברגים” בשלושת המקומות הראשונים בתחרויות ובמיזמים.
יתירה מכך, בהכירי את הממונה על החינוך, דורית בן בוחר הנמרצת וצוות החינוך המיומן והמסור, אין לי ספק שהמערכת החינוך תשיג שיאים חדשים.

ד”ר גדרה. רפי בן חיים מקבל מידי ראש המועצה פינטו את אות יקיר גדרה
מה גולת הכותרת שלך כמנהל החינוך?
ד”ר בן חיים: יש שלוש כאלה. הבולטת שבהן לדעתי הייתה הקמת צוות להכנת דמותם של המורה האידיאלי והבוגר האידיאלי במערכת החינוך בגדרה. הצוות כלל מנהלי בתיה”ס, הנהגת הורים, נציגות תלמידים ויועצים אסטרטגיים בחינוך. תוצרי הצוות הופנמו היטב במערכת החינוך היישובית ותקוותי היא שהשפעתם תקפה גם היום. אני מצפה שבוגרנו ישתלבו בהנהגת המדינה, בכלכלה ובצבא. הם הוכשרו בידע, בערכיות, באכפתיות לחברה ולסביבה ואלה כלים חשובים להצלחה.
לא פחות חשוב הייתה הצלחת המערכת לכונן אינטגרציה מלאה בין כל תלמידי גדרה – חדשים וותיקים – לצד קליטה מיטבית של בני העדה האתיופית שהציבה בפנינו אתגרים משמעותיים.
ואחרון – מתן מענים חינוכיים מיטביים במצב משתנה של צמיחה מתמדת במספרי תלמידים. בכל פתיחת שנת לימודים לא נותר אף תלמיד ללא כיתה וללא מסגרת.
לעולם אהיה אסיר תודה לצוות אגף החינוך שצמח יחד איתי ושצלחנו יחד את האתגרים שבהובלת מערכת חינוך צומחת ליותר מפי שלושה. כן אהיה אסיר תודה למנהלות המצוינות של בתי הספר, לצוותי ההוראה להנהגות ההורים ולכלל ההורים שגילו מעורבות, אכפתיות ונכונות לתרום מזמנם למען ילדיהם. פרס החינוך היישובי שקיבלנו נזקף לזכותם.
ואחרון ברשותך, כתושב היישוב וכיליד המקום מה דעתך על הנהגת היישוב בימים אלה?
בן חיים: ראה, בתוך עמי אני יושב וככל תושב אכפתי ומעורה אני ער לתהליכים היישוביים. בעיקרון, כל נבחר ציבור זכאי לנהל את היישוב על פי המדיניות שהציג ואשר בגינה נבחר. זה לא לטובת איש שהציבור יבחר מנהיגות מסויימת ואלה שקלקלו והודחו בידי הציבור ינסו למנוע מהנבחרת החדשה לתקן את אשר הם קלקלו.
“המודחים בידי הציבור שואפים לקטסטרופה על מנת לאלץ את הציבור לבחור בהם.”
מה כוונתך בביטויי הקלקולים?
בן חיים: בוא לא נהיה תמימים. ככולם אני קורא את הידיעות הממומנות נגד העלאת המיסים בגדרה בליווי הצעות אחיתופל מאיין לגרוף כספים אלטרנטיביים.
כשנחשף הגירעון בן שבעים וחמש מיליון ₪, שר הפנים הודיע שבכוונתו לכונן וועדה קרואה. אתה מבין מה זה? כלומר פיזור המועצה כולל הדחת ראשה הנבחר ומינוי וועדה מצד משרד הפנים לנהל את ענייני היישוב. מצב זה הוא קטסטרופלי לתושבי גדרה, שבו הכול יקפא במקום, כולל חינוך, תרבות ושירותים מוניציפאליים מינימאלים.
לאחר דין ודברים הוא דרש לחילופין כיסוי הגירעון תוך שנתיים. אז יוצרי הגירעון המכוון מצפים שראש המועצה החדש יכסה את הגירעון מכיסו? האמת שהוא ניסה לכסות מכיסו הפרטי, רק חסרו לו כמה שקלים…
ובמענה להצעתם למקורות כספיים אלטרנטיביים, יש לשאול בתמימות, מדוע הם לא השתמשו באותן ‘מקורות’ כדי לא ליצור גירעון?
המוזר הוא שאלה שיצרו במכוון את הגירעון הענק, מנסים למנוע את כיסויו מאינטרסים עצמיים.

רפי זה גדרה וגדרה זה רפי. רפי בן חיים על רקע בית הספר שניהל בעבר
כלומר?
בן חיים: כלומר, המודחים בידי הציבור שואפים לקטסטרופה על מנת לאלץ את הציבור לבחור בהם. רק כך אפשר להבין את הדרישה המופצת בשמם על “סקר” כביכול בו דורש הציבור בחירות מיידיות. רק אזכיר את שנחשף. הנהלת המועצה הקודמת הסתירה את הגירעון הן מפני הציבור והן מפני משרדי הממשלה, להם היא יצרה מצגי שווא על יתרות כספיות. כפי שפורסם – עובדה זיוף הדוחות ומצגי השווא נחקרות עתה בידי גורמי האכיפה המוסמכים.
ולעצם עניין העלאת המיסים?
בן חיים: במצב המלחמה והקיצוצים בתקציב משרדי הממשלה, המיסים עלו בכל הרשויות בארץ לפי דרישת משרד הפנים ב- 5.3%, וגדרה קיבלה אישור לעוד העלאה של 5.7%, סה”כ 11% ולא 20% כפי שמפיצים יוצרי הפייק. לכשיכוסה הגירעון והתקציב יתאזן בעוד זמן לא רב, ייטב וירווח לכולנו וזה מה שמפיצי הפייק מנסים למנוע.
עד אז, נתנחם בהנהלת מועצה עניינית שטובת הציבור לנגד עיניה, בראשות ראש מועצה בעל יושרה, מוכשר, משכיל, יוזם, מחובר לתושבים ואופטימי. הנכון הוא שעל כולנו לאחל הצלחה מלאה למועצה הנבחרת, כי הצלחתה היא הצלחת כולנו.

יקירים אחד אחת. רפי בן חיים יחד עם יקירי ויקירותג דרה לשנת ה 140

גדרה היום חדשות המושבה גדרה


רפי בן חיים הוא איש קיצוני ימני לאומני מלא דנאה. לא מכיל ולא מבין. לדעתי כאמא לשלושה בוגרי מערכת החינוך בגדרה, הוא גם לא תרם הרבה. מספיק להשוות לבתי ספר של ברנר או באר טוביה.
אבל הכי גרוע הן דעותיו הקיצוניות. לא הייתי נותנת לו יקיר גדרה. איש חשוך ביותר