בעוד חודשים ספורים ייערכו הבחירות לראשות המועצה המקומית גדרה. יצאנו לבדוק את הישגי ההנהלה הנוכחית אל מול ההבטחות ביציאה לדרך
קיצור תולדות הקדנציה. חלק מאוד בולט בשיטת עבודה של חלק מהפוליטיקאים בישראל הוא התבססות על הזיכרון הקצר של הבוחר. כך אנו רואים קדנציה אחר קדנציה, השקעה ניכרת לעין בנראות היישוב ובתושב בשנה האחרונה לפני ההגעה לקלפי אל מול הזנחה, העלאת מיסים וזלזול בצרכי התושבים לאורך מרבית השנים בהם מצופים הנבחרים לשרת את בוחריהם. שיטת דג הזהב.
על מנת לצמצם את אפקט הזיכרון הקצר, דפדפנו בין דפי המהדורות המקומיות של השנים האחרונות כדי להיזכר בכמה מהנקודות שנכון לקחת בחשבון בדרך לקלפי. קיצור תולדות הקדנציה.
פרויקט בשמונה פרקים
- פרק א’ – ביטחון אישי
- פרק ב’ – תשתיות ואחזקת היישוב
- פרק ג’ – חינוך, צעירים, תרבות וספורט
- פרק ד’ – ניהול תקציבי ומיסים
- פרק ה’ – עסקים ותחבורה
- פרק ו’ – מחלקה משפטית עסוקה
- פרק ז’ – מגיפת הקורונה
- פרק ח’ – סדר העדיפות בגדרה
פרק ג’ – חינוך, צעירים, תרבות וספורט
קיצור תולדות הקדנציה – חינוך
הישגים באחוז הזכאות לבגרויות
בתי הספר התיכונים בגדרה, המנוהלים כולם על ידי רשת דרכא, המשיכו לשמור על רמת זכאות לבגרות באחוזים גבוהים ומרשימים לאורך הקדנציה. נראה שהפרטת ניהול בתי הספר מהמועצה המקומית לרשת דרכא המקצועית מוכיחה את עצמה לאורך שנים.
אחוזי הבגרות מרשימים במיוחד כאשר לא סופרים את החינוך המיוחד וכן משקללים פנימה את תוצאות הבגרות באולפנת בהר”ן הממוקמת בגדרה אך אינה כוללת תלמידות מגדרה על פי רוב ואינה מטופלת על ידי אגף החינוך המקומי.
חוסר בגני ילדים – הילדים המפתיעים
קשה להאמין אבל גם בשנת הלימודים תשפ”ג, בשנה השלישית לאחר כניסת התושבים הראשונים לשכונת גולדה מאיר, טרם נפתח גן ילדים ראשון עבור ילדי שכונת גולדה. בהתאם עשרות ילדים נותרו ללא רישום לגני ילדים עד לשלהי תקופת הרישום מאחר והגנים שהוצעו להם הם גנים מרוחקים מאוד ממקום מגוריהם. נראה שככל הקשור לתכנון התשתיות הציבוריות בשכונת גולדה מאיר, עצם קיומם של ילדים רבים בשכונה אשר יועדה מראש למשפחות צעירות, הפתיע מאוד את הנהלת היישוב המכהנת.
חינוך לא מיוחד
למרות שהמועצה המקומית מדגישה חדשות לבקרים את הדגש שהיא נותנת לחינוך המיוחד וקידמה לאורך הקדנציה האחרונה את העברתו של בית ספר התיכון לחינוך מיוחד ניצנים לרחוב ארז, תלונות ההורים לילדי החינוך המיוחד אינן פוסקות.
הבעיות בתחום זה התמקדו לאורך הקדנציה האחרונה בהיסעים לילדי גדרה אשר חלקם נותרו ללא פתרונות תחבורתיים ראויים, פתרונות הנדרשים להם על פי חוק באחריות הרשות המקומית, ובתחום הגנים השיקומיים.
הפער בגן שיקומי ביישוב שחצה את ה-32,000 תושבים במהלך הקדנציה האחרונה כואב במיוחד לעשרות ההורים אשר אין להם פתרון סביר לילדיהם, הורים אשר הביעו את מחאתם בפני קברניטי היישוב שוב ושוב כולל בהפגנה שנערכה אל מול רחבת בניין המועצה במהלך טקס חניכת המקום. למרות המחאות הרמות בנושא ההורים נותרו ללא מענה בגדרה.
לא מוכנים להיות שקופים. קיצור תולדות הקדנציה בתמונה אחת. הורים לילדי החינוך המיוחד בהפגנה מול בניין המועצה המקומית גדרה
תעריף הקייטנות. משלמים יותר ומקבלים פחות
תעריף קייטנות הקיץ הפועלות עבור ילדי הגנים ובתי הספר במרכז אופק בגדרה המשיך להרתיח את ההורים הצעירים קיץ אחרי קיץ.
בהשוואה פשוטה ליישובי הסביבה, הדומים לגדרה מבחינה סוציואקונומית, המשיכו ההורים להצביע על פערים משמעותיים בתנאי הקייטנות בהם ראו שגדרה מציעה פחות תכנים, פחות שעות פעילות, פחות מחזורים ופחות מקומות לילדים בתעריף המסובסד וכנגד נדרשים לשלם תעריף גבוה במאות שקלים ממקבילהם ביישובים השכנים.
מי שלא שקט אל מול עיוות זה היה סהר פינטו מתנועת הגדרתים אשר הגיש בהתמדה הצעות קונקרטיות למועצה המקומית לסבסוד הקייטנות ואף הצליח, כאשר הצליח לצבור כוח פוליטי מספק בשנת 2018, להעביר תיקונים משמעותיים בתקציב המועצה ובהם הרחבת הסבסוד בהיקף של 400,000 ש”ח לקייטנות.
גם השנה הצליח פינטו בימים האחרונים להביא את המועצה להוזיל את מחיר הקייטנות רק כדי להבין לאחר מכן שההוזלה היתה יותר למראית עין מאשר מעשית מאחר ומרבית הממנסים להרשם קיבלו תשובה של ‘אין מקום’ בשל חוסר הערכות של המועצה המקומית עם צוותים מספקים.
טיפול בעייתי במקרים חריגים
פרשה סוערת במיוחד נסובה סביב בית הספר היסודי רימונים בתחילת הקדנציה כאשר אחותו של אחד התלמידים חשפה בתקשורת הארצית מקרה שבמסגרתו נענש אחיה על ידי צוות בית הספר ונשלח לעבודות “רס”ר” אצל שרת בית הספר.
הפרשה הסעירה במיוחד את קהילת יוצאי אתיופיה ביישוב אשר גם במקרה זה הגיעו אל בניין המועצה לדרוש תשובות ונתקלו בדלת סגורה.
מסלולים ייחודיים
לאורך הקדנציה נעשה ניסיון קצר וכושל לקיים כיתת לימוד בשיטת בית ספר דמוקטרי בגדרה. הניסיון שנעשה במחזורים ספורים בבית הספר היסודי רימונים לא צלח ונסגר בחלוף זמן קצר בלבד.
מעבר לניסיון קצר זה לא קיימים בגדרה מסלולי לימוד ייחודיים הקיימים ביישובי הסביבה, מה שמביא תושבים רבים לבחור להוציא את הילדים ללמוד מחוץ לגדרה למרות הטרחה הרבה בהיסעים הלוך ושוב וניתוק הילדים מסביבת חברים לספסל הלימודים בשעות שאחרי בית הספר.
שביתות
לאורך הקדנציה לא הסתפקה מערכת החינוך המקומית בשביתות כלליות של כלל מערכת החינוך הארצית, אשר היו למכביר, אלא גם הביאה את ההורים לעמוד בפני גן נעול גם בשל מחלוקות מקומיות.
ביוני 2019 קיבלו ההורים הודעה כי הגנים לא יפתחו בבוקר שלמחרת בשל חוסר בעובדות, חוסר שככל הנראה נבע מ’שביתה איטלקית’ של העובדות המוחות על תנאי העסקתן. השביתה נמנעה ברגע האחרון רק אחרי שראש המועצה התחייב להיכנס למשא ומתן עם העובדות.
למרות ההתחייבות נותרה רמת השכר של העובדים ברשות המקומית גדרה מהנמוכות ברשויות המקומיות באזור. בתוך מקבלי השכר במועצה המקומית הסייעות הן ממקבלות השכר הנמוך ביותר.
חינוך בראש? בית הספר היסודי גוונים במבט מלמעלה
קיצור תולדות הקדנציה – צעירים
מרכז צעירים – נחנך ומראה פוטנציאל
במהלך הקדנציה חנכה המועצה את מרכז הצעירים המנסה להתמיד ולקיים פעילויות רבות עבור ציבור צעירי גדרה. נקודת אור.
מקומות בילוי
פער משמעותי נוסף, משמעותי במיוחד לצעירי היישוב, הוא הפער במקומות הבילוי.
מעט המקומות הפועלים ביישוב, מתקשים להחזיק מעמד ונסגרים לאחר שנים ספורות של פעילות. לאורך הקדנציה לא נראה שהמועצה השכילה לחזק את בעלי העסקים שמפעילים מקומות בילוי במושבה בשונה מיישובים אחרים באזור שאליהם נודדים הצעירים בחיפושם אחר מקומות בילוי.
תנועות נוער
אין ספק שתנועות הנוער בגדרה הם נקודת חוזקה משמעותית של המושבה. כמחצית מהנערים ונערות ביישוב בכל שכבת גיל פעילים באחת מתנועות הנוער הרבות הפועלות במושבה.
למרות המרכזיות של תנועות הנוער ביישוב, המועצה המקומית תומכת בתנועות בהיקף נמוך ביותר שיש הרואים בו היקף מזלזל.
חוסר תמיכה זה מתגלגל להורים הנדרשים לשלם תשלומים גבוהים עבור הפעילות וגורם לחלק מהתנועות לא לשרוד בגדרה ולהיסגר (דוגמת הנוער העובד והלומד שהפסיקה את פעילותה בגדרה לאורך הקדנציה האחרונה).
התנועות השונות פועלות ממבנים ישנים מאוד במקרה הטוב או מבנים יבילים שונים אשר מגבילים מאוד את הפעילות. למרות המרכזיות של תנועות הנוער ביישוב טרם מצאה המועצה המקומית את הדרך למנף את התנועות ולבנות עבורן מבני פעילות ראויים יותר.
המבנים העתיקים בהם משתמשים במכבי צעיר (“המחלבה”) עתידים להיהרס כחלק מתכנית הבניין של פרויקט היקב שעבר אישור במהלך הקדנציה האחרונה ויחל בבנייה בקרוב. גם המבנה הותיק של מכבי צעיר ברחוב פוקס/הורוביץ נמצא בסימן שאלה מאחר והוא ממוקם על מגרש פרטי שהמועצה לא הצליחה להסדיר כנגדו מגרש חליפי להצרחה.
אימפריה ללא מבנים. במתחם שבט שחר, צופי גדרה.
קיצור תולדות הקדנציה – ספורט
ענף הספורט הפופולרי במושבה
לאורך הקדנציה נראה לעיתים שהספורט היישובי הוא חלוקת תעודות לספורטאים המצליחים בזכות עצמם. אין כמעט תמיכה יישובית בענפי ספורט מעבר לכדורגל וכדורסל למרות ההישגים והפוטנציאל הרב בתחומים אחרים.
הישגים יפים
שוב ושוב הגיעו ספורטאים תושבי גדרה להישגים בענפים שונים ובהם כדורגל, כדורסל, טאקוואנדו ואחרים.
בתחום הטאקוואנדו, תחום שבו הפוטנציאל של ספורטאים מקרב צעירי גדרה הוא עצום, לא השכילה המועצה למנף את הכישרון ואיבדה את הבכורה לרמלה השכנה שבה החליט ראש העיר להשקיע משאבים בתחום והפך את עירו למוקד הטאקוואנדו הלאומי ומקום משכנה של נבחרת הטאקוואנדו לרבות אבישג סמברג הגדרתית.
יש ספורטאים בגדרה. טום פשקובסקי עם עוד מדלייה בענף הטאקוואנדו (תמונה: ההתאחדות לטאקוואנדו)
התמיכה התקציבית בספורט
התמיכות בספורט לאורך הקדנציה נותרו מצומצמות והתמקדו בעיקר בענף הכדורגל שגם בו לא הצליחו הקבוצות של גדרה לאזן תקציב מועדון שמציב אותן בעמדת התמודדות ראויה בליגות השונות.
כאשר סוכמים את התמיכה בענף הכדורגל, גם בשנים בהם התמידה המועצה להראות מאזן גרעוני מאוד, לא ברור מדוע משקיעה המועצה סכומים שכאלה בענף ובתשתיות מגרש הכדורגל, שוב ושוב ובתשתית מצלמות לצילום המשחקים במגרש זה.
טניס
במהלך הקדנציה ביצעה המועצה שיפוץ לשני מגרשי הטניס בעמק הנשר שמצבם אכן דרש שיפוץ נרחב אך לא הצליחה להרחיב את מגרשי הטניס ביישוב שכבר חצה את רף 32,000 התושבים ויש בו שני מגרשים בלבד. גם במתחם המכונה ‘קאנטרי קלאב’ לא ניבנים ולא יהיו מגרשי טניס נוספים.
2 מגרשים ליישוב ובו 32,000 איש. האם זה מספיק לתושבי גדרה?
הוקי גלגליות
ענף ספורט פחות פופולארי ברמה הארצית הפעיל בגדרה הוא הוקי גלגליות. לפני מספר שנים החליטה המועצה להקצות שטח נרחב על חשבון מגרשי ספורט אחרים בעמק הנשר ולצקת במתחם מגרש המתאים למשחקי הוקי גלגליות. למרות ההשקעה הנרחבת הזו לא השכילה המועצה להמשיך ולטפח את הענף בגדרה והוא נותר ענף המשתמש במגרש האמור שעות ספורות בשבוע ללא כל הישגים או מינוף מתאים בראייה יישובית.
אולם הספורט
במסגרת בניית בית הספר התיכון רמון נפתח במהלך הקדנציה גם אולם הספורט של בית הספר, אשר הפך גם למבנה בו מתקיימות פעילויות שונות ומגוונות (מריקודי עם ועד חיסוני קורונה). למרות הכללים הברורים בתקינה הנדרשת למגרש כדרוסל הצליחו מנהלי הפרויקט במועצה המקומית לבנות את המגרש באופן הסותר את התקינה והוא אינו מאושר לשימוש במשחקים רשמיים של הליגות בישראל.
קיצור תולדות הקדנציה – יש תרבות בגדרה
בית התרבות
בית התרבות המיועד לגדרה, בית רחל, נותר לאורך כל הקדנציה למרות כל ההבטחות הנוצצות בנושא, מוזנח ומשמש בימים אלו את המועצה המקומית בעיקר לאחסון פחי זבל.
במת הקיץ
בהעדר בית תרבות יישובי ואירועי תרבות בהיקף וברמה מספקת את 32,000 תושבי המושבה, פורחת בשנה החולפת הסצנה של מופעים פרטיים במסעדות ומעדניות ברחבי המושבה. נראה שגם בתרבות – אם ההנהלה לא יודעת לספק את הצרכים, יעשו זאת התושבים.
לצד המסעדות הקטנות, אירועים גדולים יותר של בתי הספר ותנועות הנוער התקיימו בשנים האחרונות, בחודשי הקיץ, בבמה זמנית שהוקמה בחניית מרכז אופק.
תיאטרון המושבה
כחלק ממיסוד הפתרון המצומצם המאפשר קהל של מספר מאות תושבים בלבד עברה המועצה המקומית מכסאות פלסטיק לטריבונות אבן כורכרית והקימה לקראת סוף הקדנציה באותו המקום את אמפי (תיאטרון) גדרה. המועצה מצהירה כי במקום יהיו 1100 מקומות ישיבה בטריבונות אך לא ברור כיצד ייכנסו למתחם כמו שכזו היכן יחנו 1100 אנשים כאשר במקום להוסיף מקומות חניה, הקמת האמפי צמצמה את מגרש החניה שהיה קיים במקום.
סוף סוף אמפי. תיאטרון גדרה בבנייה
הופעות בגדרה
לאורך הקדנציה, בעיקר בשל העדר אולם מופעים שיש בו מספיק מקומות ישיבה כדי לאפשר הופעות רווחיות לאמנים, התקיימו מעט מאוד מופעים בגדרה ואלו שהתקיימו היו בעיקרם של אמנים מתחילים או במסגרת הופעות מסובסדות של מפעל הפיס.
במדור עכבר המושבה אשר עוקב מידי חודש בחודשו אחר כל ההופעות באזורנו תוכלו למצוא את כל ההופעות שהיו באזור ואת המעט שהיו גם בגדרה.
אל תוך הואקום התרבותי של מקומות בילוי בגדרה נכנסה סצנת ההופעות במסעדות היישוב כאשר מסעדת ‘דרך החומוס’ הובילה את הז’אנר וקיימה עשרות הופעות בתוך המסעדה של אמנים מתחילים. רוק & חומוס.
הבילועם
פתרון מוגבל נוסף לחוסר במקומות בילוי הוצע על ידי מיזם קהילתי של תושבים, מיזם הבילועם של עמותת ‘גדרתים למען גדרה’. המיזם שהופעל על ידי מתנדבים הזמין את התושבים להצטרף לפעילויות תרבות ומסיבות חברים במחירי עלות.
בתחילת יוני 2023 חנכו במזכרת בתיה השכנה פאב קהילתי, ‘הברונית’, בקונספט דומה מאוד ליוזמה המקורית שהחלה בבילועם.
יאסו. חוגגים בבילועם
המוזיאון גם לתחיה
במוזיאון גדרה מתקיימת פעילות תרבות סביב מורשת והיסטורית המקום. בשנה האחרונה, במסגרת תקציבי שנת הבחירות, התרחבו משמעותית המופעים המתקיימים במקום. האם יימשך גם אחרי הבחירות? נגלה באוקטובר.
תערוכות בספרייה
לצד השאלת ספרים, התקיימו לאורך הקדנציה מספר תערוכות אמנים שונים, בעיקרם אמנים מקומיים, בספריית המושבה.
צלם המושבה
התערוכה המשמעותית ביותר לאורך הקדנציה היתה ללא ספק תערוכת ‘צלם המושבה’ אשר העלתה את צילומיו של צבי שוסטר, מי שהי הלאורך עשורים צלם המושבה, במרכז אופק. חלק מהתערוכה נותר כתערוכה קבועה וזמין למבקרים במקום גם היום.
היסטוריית המושבה על הקיר. תערוכת צלם המושבה במרכז אופק
האם זה מספיק טוב?
האם תושבי גדרה שבעי רצון מהשירות שהם מקבלים בתחום החינוך, הצעירים, התרבות והספורט מהמועצה המקומית גדרה? על פי ראש המועצה המכהן המתגאה בסיסמת הבחירות שלו ‘בוחרים באיכות’ התשובה היא כן. תשובות יתבהרו באוקטובר הקרוב.
לפרקי נוספים בפרויקט ‘קיצור תולדות הקדנציה’:
- פרק א’ – ביטחון אישי
- פרק ב’ – תשתיות ואחזקת היישוב
- פרק ג’ – חינוך, צעירים, תרבות וספורט
- פרק ד’ – ניהול תקציבי ומיסים
- פרק ה’ – עסקים ותחבורה
- פרק ו’ – מחלקה משפטית עסוקה
- פרק ז’ – מגיפת הקורונה
- פרק ח’ – סדר העדיפות בגדרה