דף הבית > גדרה היום לפני > בית הספר הפך לתחנת משטרה
נקודת משטרה בבית הספר הראשון

בית הספר הפך לתחנת משטרה

השיטור העירוני של גדרה עבר למשכנו החדש במבנה ששימש כבית הספר הראשון של גדרה

נקודה חדשה. בית הספר הפך לתחנת משטרה.

בימים האחרונים בישרו שוטרי הסיור של גדרה כי מוקד הפעילות שלהם עבר מנקודת המשטרה הקטנה ששכנה עד באחרונה בתחנה המרכזית למבנה שמאחורי בית הכנסת הגדול ברחוב הבילויים.

100 אחוז דיוק

מה שלא כך כך בלט בהודעת השיטור העירוני היא ההכרה כי המקום שימש בימיה הראשונים של המושבה כבית הספר הראשון של ילדי הבילויים ועולים החדשים בגלי האחיזה הראשונים בקרקע, לפני הרבה יותר מ 100 שנים, עוד קודם לפתיחת בית הספר פינס אשר חגג באחרונה את סיום מחזור ה-100 בבית הספר.

בית הספר העברי הראשון בעולם?

קצב הגדילה של גדרה בימיה הראשונים היה נמוך מאוד. בשנת 1900, 16 שנים לאחר האחיזה הראשונה בקרקע על ידי הבילויים הראשונים נמנו בגדרה תשע משפחות בלבד אשר כללו 32 ילדים.

על מנת לתת מענה חינוכי הולם לילדים החליטו במושבה לפתוח בית ספר.

את אבן הפינה לבית הספר הניחו כבר בשנת ,1896 לפני קרוב ל 130 שנים, במרכז הרחוב היחיד בימים ההם של המושבה, רחוב הבילויים, בצמוד למיקומו של בית הכנסת. בית הכנסת הראשון של המושבה היה מהמבנים הראשונים שהוקמו בראש הגבעה במקום שבו שוכן היום המבנה המרשים של בית הכנסת ישורון אשר חגג לפני שנים מספר 100 שנים לחניכתו.

למרות הנחת היסודות לבית הספר בגדרה כבר ב 1896, ידוע יותר בתולדות היישוב העברי כי בית הספר ‘חביב’ במושבה ראשון לציון אשר פתח את שעריו בשנת 1897 הוא בית הספר העברי הראשון בעולם.

בית הספר הראשון של גדרה

הטיול השנתי. הכיתה מבית הספר הראשון של גדרה באחד מהטיולים הראשונים באזור

 

כיתת מופת. מחזור 1925 בבית הספר הראשון

אז מי אפשר היה למצוא אז בחדר המורים?

בשנים הראשונות, טרם התייצבות סגל הוראה מקצועי מלא, לימדו בבית הספר הבילויים עצמם.

מעבודת המחקר של נילי אריה אפשר ללמוד כי הביל”ויי משה כהן לימד את הא-ב, הבילויים חזנוב וליבוביץ’ לימדו לימודים עבריים ואילו הורוביץ וצוקרמן לימודו לימודים ראליים.

אחד המורים הראשונים שנשכרו ללמד בבית הספר היה השוחט מאיר יעקב הכהן קפלן, על שמו קיים היום רחוב קטן במרכז המושבה, כמו כן לימדו בו יוסף-מנחם אשבל ויוסף ויתקין.

כבר בשנת 1898 נשלח מורה מטעם אגודת חובבי ציון באודסה. המורה אברהם סום לימד בבית הספר לאורך למעלה מעשרים שנה. ותיקי המושבה ידעו לספר כי היה מסור מאוד לעבודתו.

נקודה חדשה במבנה עתיק

במכתב שכתב המורה אברהם סום אל הסופר אלכסנדר זיסקינד רבינוביץ’, כשנה לאחר תחילת עבודתו בגדרה הוא מתאר את חוויותיו מבית הספר בגדרה:

“בעבודתי בבית הספר הנני מרגיש עונג גדול, היחס בין התלמידים והמורים הוא באמת יחס אידאלי. אי אפשר לתאר לך איך מתאמצים המתחילים לסגל להם את הדיבור העברי ולכל הפחות את ההבנה בו , כי באמת כאילמים הם בבית הספר, ולכן כאשר יבינו דבר חדש ומה גם כאשר יוכלו להוציא איזה מאמר חדש יזהירו פניהם בשמחה אין קץ.”

בית הספר הראשון של גדרה

תרומה לקהילה סטייל 1936. התלמידים במבצע קילוף שקדים

בית הספר הראשון של גדרה

עברית בעברית. לוח המורשת הצמוד למבנה נקודת המשטרה

גלגולים רבים לאורך השנים

ברבות השנים שימש המבנה לשימושים ציבוריים שונים עד שבשנים האחרונות הוחלט על ידי המועצה המקומית בשיתוף עם משטרת ישראל להציב את נקודת השיטור היישובית במבנה העתיק.

נקודה חדשה – האם זה המקום הנכון עבור השיטור העירוני?

בעבר כבר הוצפה ביקורת רבה מצד שוטרי סיור ומתנדבי משטרה אשר ביקשו לעזוב את צוות השיטור של גדרה בשל הפעלתו מתחנת יבנה. תחנה שקיבלה את האחריות על גדרה לפני כ-5 שנים, ונקודת משטרה שאינה ראויה.

האם המיקום החדש של נקודת השיטור, במרכז רחוב הבילויים, במבנה כה עתיק, הוא המיקום הנכון עבור נקודת שיטור ליישוב בן ה 30,000 תושבים? ימים יגידו

ניידת משטרה בבילויים

האם זהו המקום נכון לנקודת המשטרה? ניידת משטרת התנועה בחניה הצמודה לנקודת המשטרה ברחוב הבילויים (צילום: צוות גדרה היום)

(בשער: נקודת המשטרה החדשה במבנה הישן לצד לוח המורשת של בית הספר הראשון)

 

 

 

 

 

זכויות יוצרים
המספר האדום

בדוק גם...

חנוכיה בוערת

תהלוכת לפידים

יום לפני יום הולדתה ה 140 יחגגו הנערים והנערות של המושבה בתהלוכת הלפידים המסורתית של …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

שינוי גודל גופנים