רינת ומתן קלנג, תושבי גדרה, מקדמים את המודעות לפתרונות לחולי הצליאק
בוקר ללא גלוטן.
יום המודעות לצליאק מצוין בכל שנה בתאריך ה 13 בספטמבר. זמן טוב לעשות לכולנו סדר מה היא צליאק:
צֶלְיָאק (דַּגֶּנת) היא מחלה אוטואימונית הנובעת מרגישות לגליאדין (Gliadin) גליקו-פרוטאין (חלבון מורכב עם סוכר), המרכיב, יחד עם חלבון נוסף בשם גלוטנין את הגלוטן המצוי בדגנים מסוימים, כגון חיטה, שעורה ושיפון. בשיבולת-שועל יש חומר קרוב לגלוטן שחלק מחולי הצליאק אינם יכולים לאכול גם אותו.
שכיחות החיים על צליאק בעליה מתמדת
מחלת הצליאק מתאפיינת בשכיחות גבוהה מהמדווח בעבר, גם בישראל. לאחרונה חלה עלייה במודעות למחלה וחל שיפור באמינותם של תבחינים סרולוגים, אשר הביאו לתובנה, שהמחלה היתה תת מאובחנת, וששכיחותה גבוהה בהרבה מזו שהופיעה בדיווחים הראשונים, כולל היארעות בגיל המבוגר.
– צליאק היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר הקשורה למזון בילדים באירופה וישראל.
– צליאק היא אחת המחלות הכרוניות השכיחות ביותר בילדים, בשכיחות של 1 מתוך 100 ילדים.
– השכיחות בילדים עולה בעשורים האחרונים.
– כ-80% מהמקרים נשארים לא מאובחנים.
– למרות שניתן לאבחן ולטפל במחלת הצליאק בקלות ישנו לפעמים איחור של 8 שנים באבחון.
– אבחון וטיפול מוקדם מונע סיבוכים.
שגרירי גדרה לצליאק
לכבוד יום המודעות למחלת הצליאק – התארחו מתן קלנג מכיתה י”א3 בבית הספר רמון ואימו רינת, תושבי השכונה הצבאית בגדרה, בתכנית הבוקר של פאולה וליאון כדי להעלות את המודעות של הציבור הרחב לאתגרים העומדים בחיי היום יום בפני החיים עם צליאק.
גם אמפנדס אפשר להכין ללא גלוטן. מתן קלנג בתכנית הבוקר
