דף הבית > גדרה היום לפני > בזכות צעירי גדרה

בזכות צעירי גדרה

היום הוא יום השנה למבצע ההעפלה של האונייה שבתאי לוז’ינסקי אשר נחתה בחופי הארץ בסיוע עשרות מצעירי גדרה

היום לפני 73 שנים התקיים מבצע העפלה המוצלח של אוניית ‘שבתאי לוז’ינסקי’, אחד ממבצעי ההעפלה המוצלחים היחידים ואשר הצלחתו נזקפת הרבה בזכות עשרות מושבי גדרה הצעירים של אותה התקופה אשר נענו לקריאה והמתינו למעפילים על חוף ניצנים.

קראו עוד כתבות נוספות על המאורעות החשובים ביותר בהיסטורית המושבה בעמוד ‘גדרה היום לפני’

“שבתאי לוז’ינסקי” הייתה אוניית מעפילים שקנתה לה מקום ייחודי בתולדות ההעפלה, משום שהייתה בין האוניות המעטות שהצליחו להוריד מעפילים לחופי הארץ לאחר מלחמת העולם השנייה הודות למעורבותם של אנשי היישוב בניסיון למנוע את גירוש נוסעיה.

100 אחוז דיוק

825 מעפילים. האונייה בחוף ניצנים. היום לפני 73 שנים.

אחת האוניות היחידות שהצליחו במשימתן

825 המעפילים נאספו במחנה ‘אלסקה’ על החוף בסמוך לעיירה מטפונטו (Metaponto) באיטליה. אל המחנה התקבצו מעפילים מרומניה, הונגריה ופולין. את ההפלגה עשו לאורך נתיב פתלתל שעבר לאורך חופי איטליה דרך סנטה מריה, כף מטפן, האי סטמפליה, טורקיה, חופי לוב, לאורך החוף המצרי, פורט סעיד עד להגעתה לחוף ניצנים.

מאות יהודים מיישובי האזור הוזעקו למקום תפיסת האונייה, על מנת למנוע את גירושם של המעפילים. הם התערבבו עם המעפילים, שרפו את תעודות הזהות שלהם וכל מי שנשאל לגבי זהותו ענה “אני יהודי מארץ ישראל”. הבריטים התקשו בזיהוי המעפילים ועצרו מעל 900 איש שהיו על החוף. בעיתון “דבר” דווח על חיילים ושוטרים בריטים וערבים שבזזו את חפצי העולים שנעצרו. העצורים הוסעו לחיפה ובצהרי ה-13 במרץ 1947 הועלו 700 מהם על אניית הגירוש ‘אמפייר רייול’ שלקחה אותם למחנות המעצר בקפריסין.

בן 17 למצוות

בין אנשי היישוב שנחלצו לסיוע למעפילים היו עשרות מצעירי גדרה שהיה אחד מהיישובים העבריים הדרומיים ביותר באותה התקופה. בין הגדרתים שנענו לקריאה היה גם מנשה עברי, יקיר גדרה, אשר היה בן 17 בלבד בעת המבצע העפלה והיה גם בין הנתפסים על ידי הבריטים. עברי היה בין הכלואים במחנה העצורים בקפריסין.

בן 17 למצוות. מנשה עברי, בת ותושב גדרה אשר השתתף במבמצע ההעפלה

על שם השליח שלא זכה להעפיל

האונייה נקראה על שמו של שליח היישוב העברי לאיטליה אשר נשלח עם תום המלחמה אל שארית הפליטה. לוז’ינסקי פעל כחבר “המרכז לגולה” ועסק בארגון העולים והסעתם אל נמלי ההפלגה אך נהרג בתאונת דרכים בתחילת 1947.

השיר “שושנה שושנה” של המשורר חיים חפר נכתב ככל הנראה על הספינה “שבתאי לוז’ינסקי”, ששמה המנהלתי במוסד לעלייה ב’ היה “שושנה” (עברות של שמה הלועזי, “סוזנה”).

שמעון מורוצנר - שבתאי לוזנסקי.jpg

על שם השליח. שבתאי לוז’ינסקי שעל שמו נקראה הספינה
זכויות יוצרים
המספר האדום

בדוק גם...

חנוכיה בוערת

תהלוכת לפידים

יום לפני יום הולדתה ה 140 יחגגו הנערים והנערות של המושבה בתהלוכת הלפידים המסורתית של …

שינוי גודל גופנים